Paradă militară pe sub Arcul de Triumf de Ziua Naţională

Aproximativ 1.200 de militari profesionişti dispuşi în mai multe blocuri de paradă şi tehnică de luptă ai Ministerului Apărării şi ai principalelor structuri din sistemul naţional de securitate au defilat, sâmbătă, în Capitală, cu prilejul Zilei Naţionale a României.

Manifestările au fost deschise de preşedintele Traian Băsescu, prin salutul adresat militarilor, după care a fost intonat Imnul Naţional. Şeful statului a depus o coroană de flori la Arcul de Triumf, a trecut în revistă Garda de Onoare, după care a luat loc în tribuna oficială, în dreapta sa aflându-se preşedintele Senatului, Nicolae Văcăroiu.

La tribuna oficialităţilor s-au aflat preşedintele Senatului, Nicolae Văcăroiu, premierul Călin Popescu-Tăriceanu, foştii preşedinţi Ion Iliescu şi Emil Constantinescu, foştii premieri Adrian Năstase şi Petre Roman, ministrul Apărării Teodor Meleşcanu, primarul general Adriean Videanu, liderii PSD şi PNŢCD Mircea Geoană şi Marian Petre Miluţ, fostul ministru de Interne Vasile Blaga şi social-democraţii Titus Corlăţean şi Victor Ponta.

Parada a defilat sub comanda generalului de brigadă Dan Ghica-Radu, care a fost numit de curând şeful Direcţiei Structuri şi Planificarea Înzestrării din Statul Major General.

„Acum 34 de ani defilam ca elev de ÅŸcoală militară de Ziua NaÅ£ională. Acum, după mai bine de trei decenii, am fost onorat să conduc chiar eu parada dedicată acestui eveniment”, a declarat pentru ROMPRES generalul Ghica.

Defilarea din acest an a marcat împlinirea a aproape un an de când România este membru al UE, fiind, totodată, prima manifestare de acest gen la care participă exclusiv militari profesionişti. Costurile ocazionate de parada militară s-au ridicat la aproximativ 200.000 de lei, iar cele cu instrucţia personalului s-au cifrat în jurul a 1.000.000 de lei.

Parada a început cu defilarea drapelelor de epocă ÅŸi a steagurilor de identificare ale Statului Major General ÅŸi categoriilor de forÅ£e. Acestea purtau ordinele ÅŸi medaliile acordate pentru vitejia cu care ostaÅŸii români au luptat ÅŸi s-au jertfit pentru onoare ÅŸi pentru patrie. Alături de ei au fost purtătorii noilor steaguri de identificare ale Statului Major General, ForÅ£elor Terestre, ForÅ£elor Aeriene ÅŸi ForÅ£elor Navale. Primul bloc de paradă a fost cel al instituÅ£iilor militare de învăţământ, în cadrul căruia au defilat un detaÅŸament al Academiei ForÅ£elor Terestre ‘Nicolae Bălcescu’ Sibiu ÅŸi un detaÅŸament al Colegiului Militar Liceal ‘Dimitrie Cantemir’, urmat de blocul forÅ£elor terestre alcătuit, de asemenea, din mai multe detaÅŸamente.

A urmat parada ForÅ£elor Aeriene, reprezentate de detaÅŸamentul Brigăzii 1 Rachete Sol Aer ‘Nicolae Dăscălescu’, urmată de desfăşurarea ForÅ£elor Navale, reprezentate de detaÅŸamentul Centrului de InstrucÅ£ie al ForÅ£elor Navale. Parada a continuat cu marÅŸul profesioniÅŸtilor Ministerului Internelor ÅŸi Reformei Administrative, alcătuit dintr-un detaÅŸament al jandarmilor ÅŸi un detaÅŸament al Inspectoratului General pentru SituaÅ£ii de Urgenţă. La paradă a defilat, de asemenea, un detaÅŸament al Brigăzii Antiteroriste din Serviciul Român de InformaÅ£ii.

La parada din acest an au defilat, în premieră, tehnica de geniu şi pentru evacuare medicală reprezentată prin mai multe vehicule specializate. Forţele Aeriene au prezentat de Ziua Naţională Sistemul de rachete sol-aer HAWK din compunerea Brigăzii 1 Rachete Sol-Aer, iar Forţele Navale au trecut pe sub Arcul de Triumf cu instalaţia mobilă de lansare a rachetelor.

După Bucureşti, cel mai important oraş în care au avut loc manifestări de Ziua Naţională a fost Alba Iulia, unde au fost depuse coroane şi jerbe de flori la statuile lui Ionel I.C. Brătianu, Iuliu Maniu şi Mihai Viteazul, dar şi la statuile marilor oameni politici care au înfăptuit Unirea de la 1 Decembrie 1918, busturi aflate în împrejurimile Sălii Unirii, fostă Casina Militară în care, în urmă cu 89 de ani, cei 1.228 de delegaţi au votat unirea Transilvaniei cu România. La ceremonialul depunerilor coroanelor de flori au asistat circa 1.000 de persoane printre care câteva zeci de tineri membri ai Uniunii Tineretului din Basarabia.

Un Te Deum a fost oficiat de Ziua Naţională, la Catedrala Reîntregirii Neamului de la Alba Iulia, unde au participat în jur de 200 de tineri, slujba fiind oficiată de Episcopul Vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului PS Vasile Someşanul şi de Arhiepiescopul Otodox de Alba Iulia PS Andrei. La slujbă a asistat şi episcopul romano-catolic de Alba Iulia Yakobini Ghyorghy.

Solii din cele trei provincii româneÅŸti ÅŸi-au prezentat mesajele dedicate Zilei NaÅ£ionale în Sala Unirii din Alba Iulia. „De Ziua României ne regăsim cu toÅ£ii în aceeaÅŸi casă” se spune în unul dintre mesajele citite în Sala Unirii de către reprezentanÅ£ii provinciilor româneÅŸti.

„ÃŽn anul 1990 se serba, pentru prima dată la Alba Iulia, Ziua României. Astăzi, după 17 ani, serbăm Ziua NaÅ£ională cu o Românie acolo unde-i este locul, în Uniunea Europeană”, a declarat, primarul municipiului Alba Iulia, Mircea Hava, care le-a mulÅ£umit celor prezenÅ£i că au venit la manifestările organizate cu prilejul Zilei NaÅ£ionale.

Tot sâmbătă, 150 de subofiÅ£eri ai Inspectoratului pentru SituaÅ£ii de Urgenţă (ISU) „Unirea” Alba au depus jurământul militar, la Alba Iulia, în prezenÅ£a ministrului Cristian David. La ceremonialul depunerii jurământului militar desfăşurat pe platoul din faÅ£a Catedralei Reîntregirii Neamului au asistat peste 1.000 de persoane.

La parada desfăşurată pe bulevardul 1 Decembrie, la care au asistat mii de persoane, au participat efective de la Brigada 81 Mecanizată BistriÅ£a, Brigada 61 Vântători de Munte Miercurea Ciuc, Academia ForÅ£elor Terestre „Nicolae Bălcescu” Sibiu, Colegiul Militar „Mihai Viteazul” Alba Iulia ÅŸi un detaÅŸament de jandarmi.

Manifestări similare de Ziua Naţională a României au fost organizate în majoritatea reşedinţelor de judeţ, precum şi în alte localităţi din ţară. ROMPRES

Adauga un comentariu

*