Papa Benedict al XVI-lea condamnă relativismul moral care domină ONU şi alte organisme internaţionale

Papa Benedict al XVI-lea a condamnat logica ”relativismului moral” care domină OrganizaÅ£ia NaÅ£iunilor Unite /ONU/ ÅŸi celelalte organisme internaÅ£ionale, transmit sâmbătă Biroul de Presă al Sfântului Scaun ÅŸi ANSA.

Sfântul Părinte a primit în audienţă astăzi la Palatul Apostolic un grup numeros de participanţi la Forumul unor organizaţii neguvernamentale /ONG/ de inspiraţie catolică care se desfăşoară la Roma. La forum iau parte 85 de organizaţii neguvernamentale catolice acreditate pe lângă instituţii ale ONU şi care se inspiră din Doctrina Socială a Bisericii.

Reprezentanţii ONG-urilor catolice au fost convocaţi la Vatican de secretarul de Stat, cardinalul Tarcisio Bertone, la un summit menit să creeze o reţea internaţională de coordonare şi presiune catolică pentru a sprijini, în cadrul ONU şi a unor organisme asociate, politica internaţională a Sfântului Scaun pentru apărarea vieţii şi a drepturilor omului.

Papa a declarat în faÅ£a reprezentanÅ£ilor acestor organizaÅ£ii că se manifestă un refuz de a recunoaÅŸte caracterul central al ”legii morale naturale” ÅŸi apărarea ”demnităţii omului”, arătând că regulile internaÅ£ionale se bazează numai pe o raÅ£iune politică ÅŸi nu etică, iar acest lucru duce la ”rezultate amare”.

Elogiind progresele făcute în materie de drepturi ale omului de către comunitatea mondială, Papa Ratzinger a afirmat că ”discuÅ£iile internaÅ£ionale par adesea marcate de o logică relativistă care consideră drept singură garanÅ£ie a convieÅ£uirii paÅŸnice între popoare refuzul de a recunoaÅŸte adevărul despre om ÅŸi demnitatea sa”. Roadele amare ale acestei logici relativiste sunt, între altele, lipsa de preocupare faţă de nevoile economice ÅŸi sociale ale naÅ£iunilor mai sărace, ÅŸi o apărare selectivă a drepturilor omului, a continuat Papa, subliniind cu tărie faptul că principiile etice ”nu sunt negociabile”, ÅŸi a îndemnat ONG-urile catolice să se angajeze ”în mod corespunzător” pe scena internaÅ£ională.

Cuvintele Papei amintesc de recentele polemici dintre Biserica Catolică şi unele organisme internaţionale, între care şi Amnesty International, care ar vrea să includă dreptul la avort între drepturile omului recunoscute pe plan mondial, notează ANSA.

Imediat după publicarea Enciclicii papale ”Spe Salvi” (SperanÅ£a ne face liberi), Papa Benedict al XVI/lea a dorit să reafirme ÅŸi faptul că ONG-urile nu pot acÅ£iona ca ÅŸi cum Dumnezeu nu ar exista. Aceasta este o temă pe care probabil o va relua în aprilie 2008 când, în cadrul unei vizite în Statele Unite, va rosti un discurs în faÅ£a Adunării Generale a ONU de la New York, conchide ANSA.ROMPRES

Adauga un comentariu

*