Încă patru brăţări dacice de aur identificate

Autorităţile au localizat şi identificat alte patru brăţări dacice de aur, trei în străinătate şi una în România, pe lângă cele nouă brăţări recuperate deja, a declarat, vineri, la Alba Iulia, ministrul Culturii şi Cultelor, Adrian Iorgulescu, transmite corespondentul ROMPRES.

Brăţările fac parte dintr-un tezaur de 15 brăţări sustrase ilegal din situl arheologic Sarmizegetusa, între 2000 şi 2002, cu o valoare de circa 1,5 milioane dolari, care au fost vândute pe piaţa neagră internă şi internaţională.

Una dintre brăţări se află la un cetăţean din Baia Mare, a precizat ministrul Iorgulescu.

Cele nouă brăţări recuperate sunt expuse, între 29 noiembrie şi 13 decembrie, la Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia, expoziţie organizată în Oraşul Marii Uniri pentru a treia oară în acest an.

Statul român a cheltuit, până în prezent, 480.000 de euro pentru răscumpărarea a şapte dintre cele 15 brăţări dacice din aur, după cum reiese din actele depuse de Ministerul Culturii şi Cultelor într-un dosar aflat pe rolul Tribunalului Hunedoara.

Patru dintre brăţări au fost răscumpărate de la un colecţionar american, cu 980.000 de lei, două au fost recuperate din Elveţia, cu 140.000 de euro, iar una din SUA, cu 60.000 de dolari.

Alte două brăţări au fost recuperate fără bani. Prima dintre acestea a fost predată autorităţilor române de către cele franceze, după ce fusese expusă la Paris de o galerie din New York. A doua brăţară a fost recuperată de poliţiştii de frontieră din Baia Mare de la un hunedorean despre care se susţine că ar fi primit obiectul în gaj de la unul dintre inculpaţi.
Procesul căutătorilor de comori dacice a început pe 7 iulie 2005, când s-a dispus trimiterea în judecată a 13 persoane pentru efectuarea de săpături neautorizate în situl arheologic ‘Sarmizegetusa Regia’ ÅŸi sustragerea a două tezaure alcătuite din 15 brăţări dacice de aur.ROMPRES

Adauga un comentariu

*