Harghita: Monument dedicat grănicerilor români

Un monument dedicat grănicerilor români căzuţi în al Doilea Război Mondial a fost dezvelit vineri, în comuna Secuieni, la iniţiativa Poliţiei harghitene, transmite corespondentul ROMPRES.

Caporalul Dumitru Spiridoane Asaftei şi fruntaşul Ion Tîlvîc au căzut la datorie în septembrie 1944, când trupele fasciste se retrăgeau spre Sighişoara şi Târgu Mureş. Cei doi eroi erau grăniceri pe frontiera dintre Cristuru-Secuiesc şi comuna Secuieni şi au fost ucişi cu rafale de arme automate, în timp ce patrulau pe uliţa satului. După ce au plecat trupele hitleriste, sătenii le-au luat trupurile şi i-au îngropat pe cei doi grăniceri lângă Biserica Reformată din Secuieni, acolo unde se odihnesc şi acum.

În anii 1985-1986 a fost amplasat în comună un monument, replică stilizată a Coloanei Infinitului, dar care nu era personalizat.

La iniÅ£iativa Serviciului PoliÅ£iei de Ordine Publică din Inspectoratul de PoliÅ£ie JudeÅ£ean Harghita ÅŸi în colaborare cu Primăria comunei Secuieni, pe monument a fost amplasată o placă comemorativă pe care s-au înscris numele celor doi ÅŸi mesajul ‘eroii nu mor niciodată’.

‘Ţăranii atât au putut să facă, să-i aÅŸeze lângă zidurile bisericii, ca pe doi sfinÅ£i, iar datoria noastră este să-i cinstim pentru sacrificiul lor’, a declarat purtătorul de cuvânt al IPJ Harghita, Gheorghe Filip. ROMPRES

Adauga un comentariu

*