Cum se dau unii rotunzi la…Rotunda!

rotunda.jpgIn urma unei „strategii” pediste, 205 case au fost cocotate intr-un vârf de deal, la câtiva kilometri de Onesti. Rromii sinistrati au fost mai isteti, si-au luat catrafusele si au plecat in alte locuri mai caldute. Cei care au ramas, vreo 30 de familii, o duc la fel ca in evul mediu. Intr-o mizerie cumplita, cu catel si purcel la adapostul termopanelor, fara caldura, apa si energie electrica. Ce fac autoritatile locale? Nimic, asteapta ca rromii sa se care si sa le ia casele!

Recunosc, cu rusine, ca, desi am vreo 18 ani de presa, n-am fost niciodata la Gura Vaii. Cu atât mai putin la Rotunda. Mi-am luat inima-n dinti si am facut-o acum, sa vad si eu pentru ce se bat consilierii locali si, mai ales, din ce cauza rromii sinistrati si-au luat catrafusele si s-au pripasit la vecini, lânga…

Stefan cel Mare. Prima intrebare care mi-am pus-o a fost pe ce considerente au ales autoritatile locale acel loc, in vârful unui deal, unde vântul sufla de te da jos, fie iarna, fie vara. Motivatia ca erau peste o suta si ceva de hectare nefolosite nu prea sta in picioare. Tiganul, pardon, rromul, are o vorba: „fie iarna cât de grea, numa’ vântul sa nu bata!”.

Si-atunci cum dracu’ sa se mute alde Stanescu in vârful dealului? Si totusi, unii s-au mutat, dar dupa ce au stat câteva zile, au luat ce era mai de pret la aceste case, usi, ferestre termopan, instalatie electrica, dupa care si-au cumparat terenuri la Gutinas, in comuna Stefan cel Mare, au cerut materiale de constructie pentru ca nu aveau cu ce sa-si ridice casele, si au plecat. Au mai ramas necajitii.

Ce au facut mai intâi acestia? Au transformat fostele locuinte ale vecinilor in grajduri si cotete de porci, sa nu stea nefolosite. Apoi au inceput sa astepte sa li se traga lumina, apa. Ioc. Apa venea cu cisternele, lumina de la soare si luna. Unii, mai avuti, de fapt vreo doi trei, si-au cumparat generatoare. Cel mai bogat, n-are importanta cum il cheama, tot d-alui Stanescu este, si-a deschis un magazin. „Am da doate, bere, vin, tuica, barabule, faina si pâne.” Cu ce se cumpara? „Ii trec pa caiet.

Când le vine alocatia, ca unii au, mai achita da-n datorii”, spune privatizatul din Rotunda – deal. O casa a fost transformata in scoala. „Stim sa cetim, da-ne si noua un ziar”, spun puradeii care, la vederea unui strain, rasar de peste tot, chiar si de sub pamnt. Si cer bani „d-o pâne”. Acum mai merge cum mai merge, ca nu-i chiar asa de frig, dar ce-or face la iarna? Or fi ei porecliti „pasari”, dar nu sunt calatoare si asa ca nu vor „zbura”, nici nu mai au unde, si-apoi „zborurile” catre tarile calde s-au cam „suspendat”.

Asa ca vor ramâne pe loc. „Traim si noi cum putem, nu da nimeni pe-aici”. Nu vine nici politia? „La ce sa vina sefu’, ca nu facem nimic rau! „, spune privatizatul. Dar pe dumneata nu te controleaza la magazin? „Ce face? Sa indrazneasca sa vina vreunul si sa-mi ceara docomente pentru marfa, ca pun mâna pe topor”. Primarul Vasile Pascu s-a laudat ca are trei politisti comunitari care vegheaza la locunitele consilierilor „sinistrati”. N-am vazut nici picior de politist de niciun fel.

Cum naiba pot trai acesti oameni acolo, in vârful dealului? Cât or mai trai, pentru ca, pâna se va face drumul, se trag apa si lumina electrica, mi-i ca pâna atunci n-o sa mai vezi nici urma de rrom prin preajma, iar dupa aceea, numai de familii de consilieri, oameni de afaceri sau mai stiu eu ce societati comerciale! Cred ca aceasta-i explicatia pentru ce se taraganeaza lucrurile la Rotunda si se lasa in voia sortii niste cetateni români.

Si unii mai vorbesc pe unde-apuca de integrarea rromilor…
Dan MINDIRIGIU

Adauga un comentariu

*