Rahitismul apare din nou ca o problemă de sănătate la copiii în statele dezvoltate

Rahitismul apare din nou ca o serioasă problemă de sănătate pentru copiii din statele dezvoltate economic. Deficitul de lapte din alimentaţie, cumulat cu un deficit de expunere la soare şi lipsa exerciţiilor fizice, afectează sistemul osos al copiilor, făcându-i pe aceştia vulnerabili în faţa unor boli grave, aşa cum este rahitismul, informează marţi Associated Press recepţionată de Rompres.

Cazurile de rahitism sunt însă partea de la suprafaţa a aisbergului, avertizează medicii ortopezi care atrag atenţia că este posibil să existe milioane de copii aparent sănătoşi care au un sistem osos foarte fragil şi care sunt mai predispuşi să sufere de afecţiuni precum osteoporoza la vârste tinere.

‘Această situaÅ£ie este asemănătoare cu o bombă cu ceas”, a apreciat Dr. Laura Tosi, ÅŸeful departamentului de ortopedie de la Children’s National Medical Center din Washington.

Medicii pediatri fac primii paşi în prezent pentru a alcătui un sistem de referinţă cu privire la calitatea sistemului osos la copii şi au identificat prin o serie de noi studii care este densitatea osoasă normală la copii pe diferite grupe de vârstă.

Dr. Heidi Kalkwarf de la Cincinnati Children’s Hospital a coordonat un studiu realizat la nivel naÅ£ional în SUA, studiu ce a pornit de la radiografierea sistemului osos la 1.500 de copii sănătoÅŸi cu vârste cuprinse între 6 ÅŸi 17 ani, pentru a observa felul în care se acumulează masa osoasă la diferite grade ale dezvoltării copilului.

Rezultatele acestui studiu au fost publicate în această vară sub forma unui prim ghid al creşterii oaselor la copii, ghid bazat pe o serie de tabele cu privire la mărime şi greutate şi destinat pediatrilor care tratează copii cu probleme ale sistemului osos.

Apoi, aceşti copii au fost incluşi într-un alt studiu guvernamental ce se va desfăşura pe o perioadă de şapte ani pentru a putea fi urmărit felul în care evolează sistemul osos.

În timpul adolescenţei se dezvoltă mai mult de jumătate din masa osoasă a corpului unui adult, iar medicii sunt îngrijoraţi cu privire la problemele care pot apărea mai târziu în viaţă din cauza deficienţelor de dezvoltare a masei osoase din copilărie. Spre exemplu, în jurul vârstei de 30 de ani, oasele încep deja să se rupă mai uşor, iar procesul de refacere este cu mult mai greu decât în copilărie.

”Primele date de care dispunem ne arată că un deficit de doar 10% în masa osoasă la vârsta adolescenÅ£ei poate duce la o creÅŸtere a riscului de a suferi de osteoporoză mai târziu în viaţă cu până la 50%”, a precizat Dr. James Beaty, preÅŸedintele Academiei Americane a Chirurgilor Ortopezi.

Deja există o serie de date statistice care indică faptul că în prezent copiii americani suferă fracturi ale membrelor superioare mai frecvent decât în urmă cu 40 de ani – cu 56% mai frecvent în cazul fetelor ÅŸi cu 32% în cazul băieÅ£ilor.

Medicii au semnalat de mai mult timp că mai puÅ£in de un sfert din numărul adolescenÅ£ilor americani au suficient calciu în oase. ÃŽnsă un sistem osos puternic necesită mai mult decât doar calciu. ExerciÅ£iile fizice sunt cel puÅ£in la fel de importante – spre exemplu, braÅ£ul cu care Å£ine racheta un jucător de tenis are o masă osoasă cu 35% mai densă decât celălalt braÅ£.

De asemenea, pentru fixarea calciului în oase este nevoie de vitamina D, iar conform estimărilor, aproximativ 30% dintre adolescenţii americani au un deficit de vitamină D. Organismul sintetizează vitamina D din lumina solară, ori în condiţiile în care copiii din mediul urban devin din ce în ce mai dependenţi de calculator pentru a-şi petrece timpul liber, iar în aglomerările urbane nu există suficiente locuri de joacă în aer liber, este de la sine înţeles că organismul va avea probleme în a acumula suficientă vitamina D. În plus, pentru că pigmentul pielii alterează absorbţia razelor solare, copii cu tenul închis prezintă un risc crescut de a prezenta probleme ale sistemului osos.

Rahitismul este boala ce exprimă cel mai clar aceste deficienţe legate de consumul de lapte, expunerea la soare şi exerciţiile fizice la copii, masa osoasă având o densitate atât de mică încât oasele pur şi simplu se îndoaie sub greutatea organismului. Din fericire, depistat în primele sale stadii, rahitismul se poate vindeca cu uşurinţă complet prin tratamente intense cu calciu şi vitamina D.ROMPRES

Adauga un comentariu

*