Elevii nu chiulesc de la pauza de fumat

fumat-1.jpgChiar daca pauza este de 10 minute, liceenii isi fac timp sa mai traga si o tigara. Regulamentele interzic fumatul elevilor atât in incinta, cât si in perimetrul scolar. Acestia nu se sinchisesc insa sa iasa pe poarta si sa fumeze lânga gard.

Pauzele dintre orele de curs din liceele bacauane devin adevarate pauze pentru fumat. In cele câteva minute, elevii isi fac timp sa fumeze macar o tigara. Incercati sa treceti pe Bulevardul Unirii, prin dreptul Colegiului National Economic „Ion Ghica”. Sau pe lânga Colegiul Tehnic „Anghel Saligny”. Sau pe lânga Colegiul National Pedagogic „Stefan cel Mare”. Cu greu reusesti sa te strecori printre elevii care, timp de zece minute, si asta de câteva ori pe zi, blocheaza trotuarele si stau la o tigara.

La unele licee exista si paznici, cum este cazul Colegiului Economic. Acesta are insa, se pare, atributii limitate. Nu-l intereseaza decât ceea ce se petrece in curtea scolii, nu in afara ei. Acolo, sa se ocupe altii. Eventual parintii. Regulamentul invatamântului preuniversitar interzice fumatul atât in incinta scolii, cât si in perimetrul exterior, aferent acesteia. Directorii spun ca au si initiat si chiar au au aplicat o serie de masuri punitive impotriva fumatorilor, dar fara niciun rezultat.

Printre masuri, scaderea notei la purtare, exmatricularea sau amenzile. Consiliile de Administratie au interzis prin Regulamentul de ordine interioara fumatul in incinta unitatii scolare, acesta insemnând scoala, cladirea scolii si curtea scolii. Ca orice regulament insa, este, uneori, incalcat.

Ce spun regulamentele scolare

„Parintii trebuie sa treaca cel putin o data pe luna pe la scoala. Daca nu-si trimit copiii sa invete, vor fi amendati. De asemenea, elevii trebuie sa vina la scoala imbracati decent”. Sunt prevederi ce fac parte din noul regulament de organizare si functionare a unitatilor de invatamânt preuniversitar, aprobat de Ministerul Educatiei.

Daca parul lung este decent sau nu, ramâne la latitudinea directorilor de scoli. Unii directori inteleg prin tinuta decenta a nu iesi in evidenta cu un decolteu prea larg, cu o fusta prea scurta sau cu o pieptanatura ca la discoteca. Drepturi si obligatii: „… este interzis elevilor sa detina si sa consume, in perimetrul scolii si in afara acesteia, droguri, bauturi alcoolice si tigari si sa participe la jocuri de noroc…”.

Ce spun directorii si elevii

Colegiul Economic si Drept Administrativ, „Ion Ghica”, din Bacau. E adevarat, in curtea scolii nu fumeaza decât profesorii, iar elevii, pe trotuar, rezemati de gardul scolii.

„Când o sa fiti si voi profesori, veti fuma in curtea scolii, spune directoarea Colegiului. In scoala avem peste 2.000 de elevi. Imaginati-va ce s-ar intâmpla daca le-am face un loc pentru fumatori. Ne-ar trebui un stadion. In primul rând sunt minori.

Nu vedeti ca nici la chiosc nu li se dau tigari? Ce masuri se iau prin Regulamentul de ordine interioara? Prima data când este prins in curtea scolii fumând, se discuta cu parintii si se ia o masura pecuniara.

Daca este prins de mai multe ori, i se scade nota la purtare cu doua puncte si plateste o amenda. De la inceputul anului n-au prea fost astfel de cazuri. Chiar fumeaza mai putini ca anul trecut. Au totusi 18 ani, au dreptul sa fumeze”. Elevii nu se plâng deocamdata ca fumeaza pe strada. „Inca e cald, se mai poate. Ma gândesc ce-o sa facem la iarna!”, spune unul dintre elevii care rezemau gardul cu tigara-n coltul gurii.

Un colegiu modern

„Am fumat toata viata si stiu ce inseamna asta. De aceea lupt impotriva fumatului”, spune prof Vasile Cautis, directorul Colegiului National „Vasile Alecsandri”. Pe strada care da numele Colegiului nu vezi niciun elev din acest liceu fumând. Explicatia ne-o da tot directorul Cautis.

„Când am dat concurs pentru ocuparea postului de director, in programul meu am introdus si acest aspect, infiintarea unui loc pentru fumat pentru elevi. Doream sa le ofer un loc unde sa-i am sub observatie si sa le pot vorbi despre raul produs de acest viciu. M-au luat in râs toti”, declara prof. Vasile Cautis. Dar le-a gasit pâna la urma unul, undeva, in fundul curtii, sub directa supraveghere a cadrelor didactice si paznicilor.

„N-o sa vedeti niciun elev de la noi pe strada, pentru ca nu au voie sa paraseasca curtea scoilii decât cu bilet de iesire. Avem patru paznici, care noteaza intr-un registru care elev iese si când intra”, spune Vasile Cautis. Si a mai facut ceva acest director cu vederi noi, desi este trecut de prima tinerete. In regulamentul de ordine interioara a prevazut o sanctiune pecuniara pentru cei care sunt prinsi fumând in alt loc, care are valoarea a „patru pachete de tigari preferate de elevul infractor”.

Pentru cel care este prins de mai multe ori, amenda are valoarea a zece pachete de tigari si se adauga si exmatricularea! Ce se face cu acesti bani? „Am confectionat un baner unde am scris pericolul care te paste daca fumezi. L-am lipit pe peretele scolii. Când vom aduna bani mai multi, vom mai face unul.

Pe acesta voi trece si prenumele câtorva ‘contribuabili’, Costel, Mihai, Geta, Mirela, Elena..”, spune Vasile Cautis, un director ce-si iubeste elevii si incearca sa-i determine ca atât timp cât stau la scoala, sa se simta bine. Pentru ca au in curtea scolii doua chioscuri, cantina, doua automate de sucuri si cafea…Si inca ceva, se pare ca, din cei vreo 200 de elevi fumatori câti sunt in scoala, ponderea o formeaza fetele!

Dan MINDIRIGIU

Adauga un comentariu

*