Deşi este cel mai puţin poluat continent, Africa va plăti cel mai greu efectele încălzirii globale

Africanii nu dispun de mijloacele necesare de a se proteja şi de a acţiona împotriva efectelor unor fenomene climaterice extreme, riscând să plătească scump pentru efectele încălzirii globale, deşi, paradoxal, Africa este cel mai puţin poluat continent din lume, informează AFP recepţionată marţi de Rompres.

Schimbările climatice asociate fenomenului încălzirii globale vor ”afecta într-o manieră disproporÅ£ionată Africa sub-sahariană generând un ciclu de handicapuri recurente, transmise din generaÅ£ie în generaÅ£ie”, precizează Programul ONU pentru Dezvoltare (UNDP), în raportul anual publicat marÅ£i.

”Atunci când temperaturile cresc în Africa recoltele sunt compromise iar oamenii mor de foame. ÃŽn plus, femeile ÅŸi copii sunt nevoiÅ£i să caute ore în ÅŸir surse de apă care nu au secat”, se mai susÅ£ine în acest raport.

ÃŽn schimb, în ţările bogate, se mai arată în raportul UNDP, ”problema gestionării fenomenului de încălzire climatică se reduce în general la reglarea aparatelor de aer condiÅ£ionat ÅŸi la modificarea perioadelor de vacanţă”.

Această inegalitate în faţa ameninţării unor fenomene precum inundaţiile sau perioadele de secetă este resimţită de toată populaţia săracă a planetei, însă regiunea Africii sub-sahariene, unde 40% din populaţie trăieşte cu mai puţin de 1 dolar pe zi, iar restul cu mai puţin de 2 dolari pe zi, este cea mai vulnerabilă.

Conform UNDP, dintre cei 720 de milioane de oameni care locuiesc în Africa sub-sahariană, între 75 şi 250 de milioane de oameni ar putea să rămână fără nici un fel de mijloace de trai până în 2020 din cauza efectelor încălzirii globale.

Atunci când clima se modifică producţia agricolă se prăbuşeşte şi apar probleme legate de malnutriţie, pierderea surselor de venit şi aşa insuficiente şi probleme de sănătate.

Aceste probleme au început deja să se manifeste. Copiii născuţi în perioadele de secetă care au afectat recent Etiopia şi Kenya, sunt puternic afectaţi de malnutriţie şi au probleme grave de creştere.

ÃŽn Nigeria inundaÅ£iile din 2007 au creat mari întinderi mlăştinoase care au atras ţânÅ£ari care transmit boli grave. Astfel au fost declanÅŸate noi focare epidemice ale febrei văii de rift ÅŸi s-a remarcat o creÅŸtere a numărului cazurilor de paludism (boală parazitară provocată de infestarea cu hematozoare – un tip particular de protozoare – din genul Plasmodium).

UNDP estimează că până în 2060, în cazul unei creşteri a temperaturilor cu doar 2,9 grade şi al diminuării cantităţii de precipitaţii cu 4%, venitul pe cap de locuitor în Africa sub-sahariană va scădea cu cel puţin 25%.

Mai grav este paradoxul semnalat de UNDP şi anume că întreaga Africă sub-sahariană emite mai puţin dioxid de carbon în atmosferă (principalul gaz vinovat de producerea efectului de seră) decât statul american Texas şi totuşi se află în faţa perspectivei sumbre de a avea cel mai mult de suferit din cauza poluării generate de statele puternic industrializate.ROMPRES

Adauga un comentariu

*