Dispută între Greenpeace şi autorităţile de sănătate publică

Greenpeace nu a făcut nici un fel de măsurători la centrala nucleară de la Cernavodă. Cu toate acestea, ecologiştii susţin sus şi tare ca pornirea pe viitor a reactoarelor 3 şi 4 reprezintă un adevărat pericol pentru populaţie, transmite corespondentul AMOS News.

Greenpeace susţine că emisiile de tritiu afectează în special femeile însărcinate şi copiii. În replică, reprezentanţii centralei şi cei ai autorităţilor de sănătate publică afirmă că militanţii Greenpeace fac doar speculaţii. În realitate, emisiile de tritiu de la centrala nucleară sunt în limitele admise şi nu afectează sănătatea populaţiei.

Raportul întocmit de consultantul independent pe probleme de radiaţie în mediu, Ian Fairlie, conform căruia emisiile de tritiu de la Centrala Nuclearelectrică de la Cernavodă ar dăuna grav populaţiei din zonă nu conţine date concrete care să ateste la ce distanţă de reactoare au fost făcute măsurătorile.

Reprezentanţii Greenpeace au încercat să sugereze astăzi la Cernavodă că femeile gravide şi copiii sub patru ani, trebuie evacuate din zonă. Ecologiştii de sorginte eco-fundamentalistă au încercat să arate că folosirea reactoarelor de tip Candu este o eroare care pune în pericol populaţia.

Reprezentanţii Nuclearelectrica spun că emisiilor de tritiu sunt monitorizate săptămânal şi nu pun în pericol viaţa localnicilor. Totodată, potrivit studiilor în domeniu, la 12 ani de la pornirea reactoarelor, cantitatea emisă de tritiu se înjumătăţeşte. În scurt timp, autorităţile vor monta în centrul oraşului o instalaţie modernă de măsurare şi monitorizare a nivelului de tritiu pentru linişterea populaţiei.

Greenpeace s-au opus, în 2005, construirii reactorului 2 de la Cernavodă. Tot în acel an au protestat şi în Bulgaria, împotriva finanţării celor patru reactoare a centralei nucleare de la Belene.

Adauga un comentariu

*