Femeile sunt mai buni conducători auto decât bărbaţii

Savanţii germani luptă împotriva clişeelor sociale şi au realizat un studiu prin care demonstrează că, în pofida tuturor rău voitorilor, femeile sunt mai buni conducători auto decât bărbaţii, informează AFP recepţionată de Rompres.

Conform acestui studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Greifswald, ÅŸoferii bărbaÅ£i provoacă de 3,5 ori mai multe accidente decât femeile aflate la volan, sexului frumos revenindu-i însă o răspundere mai mare pentru accidente rutiere pe segmentul de vârstă 18 – 25 de ani.

De asemenea, în cadrul aceluiaşi studiu se precizează că în cazul producerii unui accident rutier, femeile sunt de obicei rănite mai puţin decât bărbaţii. Cercetătorii germani explică acest lucru prin faptul că bărbaţii întâmpină un risc mai mare de a suferi un accident rutier atunci când şofează pe distanţe lungi, în afara oraşelor, în timp ce în cazul şoferiţelor majoritatea accidentelor se produc în condiţii de trafic intens, în aglomerările urbane.

Astfel ciocnirea frontală de un copac ÅŸi urmările grave ale unui astfel de accident par mai degrabă o ”specialitate” exclusiv masculină, în timp ce numai 1 din 20 de accidente de acest tip se produce având ca ÅŸofer o femeie.

Alte ”specializări” ale comportamentului ”bărbătesc” la volan sunt neglijarea acordării priorităţii ÅŸi depăşirea limitărilor de viteză, mai explică cercetătorii care fac o diferenÅ£iere între un tip de a conduce ofensiv, specific bărbaÅ£ilor ÅŸi unul defensiv, specific femeilor.

O altă caracteristică a comportamentului femeilor la volan ţine de eroarea în ceea ce priveşte aprecierea distanţelor, în special în efectuarea manevrelor de depăşire în trafic.

Concluzia cercetătorilor germani este că eforturile de prevenire a acidentelor rutiere trebuie să ţină cont de gen.

Landul german Mecklembourg-Poméranie, zona pe care a fost realizat acest studiu, deţine în ultimii 10 ani recordul numărului de accidente produse pe teritoriul Germaniei, conform site-ului universităţii din Greifswald.ROMPRES

Adauga un comentariu

*