“Zilele Culturii Calinesciene” – a 39-a editie

Timp de 3 zile, in municipiul de pe Trotus, in diferite locatii, s-a desfasurat cea de-a 39-a editie a “Zilelor Culturii Calinesciene”, manifestare organizata de Fundatia Nationala “George Calinescu”, in colaborare cu Uniunea Scriitorilor din Romania si Primaria Onesti, cu sprijinul unor institutii judetene si locale.

Ca si la editiile din anii trecuti, la Onesti au fost prezenti numerosi critici si istorici literari, poeti, romancieri, oameni de radio si de televiziune, precum si alte personalitati ale culturii romane, printre care Gabriel Dimisianu, Aurel Sasu, Alex Stefanescu, Dan C. Mihailescu, Nicolae Prelipceanu, Daniel Cristea-Enache, Tudorel Urian sau Ioan Holban.

Panoramic editorial si repere publicistice

Debutul manifestarii de la Onesti a avut loc la galeriile Fundatiei “George Calinescu”, unde a fost vizitata expozitia permanenta “Univers Calinescian” si au fost prezentate cateva reviste literare si culturale din Romania. Directorii unor publicatii precum “Romania literara”, “Viata romaneasca”, “Bucovina literara”, “Ateneu” sau “Vitraliu” si-au prezentat nu numai revistele conduse de ei, ci si problemele cu care se confrunta. Tot la galeriile fundatiei din Onesti au fost prezentate si cateva noutati editoriale, volume de poezii sau de critica si istorie literara, cum ar fi cele semnate de C. Th. Ciobanu, Aurel Sasu, Alex Stefanescu, Carmen Mihalache sau Mirela Stanciulescu.

Manifestare cu istoric impresionant

Deschiderea oficiala a “Zilelor Culturii Calinesciene” a avut loc in aula Bibliotecii Municipale “Radu Rosetti”, unde au fost prezentate mesajele transmise din partea unor institutii centrale, judetene sau locale. “Solidaritate si continuitate”, aceasta a fost esenta mesajului transmis de Nicolae Manolescu si Uniunea Scriitorilor din Romania, comunicat la Onesti de Gabriel Dimisianu, membru in Comitetul Director al institutiei. Gabriel Dimisianu s-a artatat impresionat de longevitatea manifestarii de la Onesti, care se desfasoara neintrerupt de 39 de ani, desi au existat si momente mai dificile. “Aproape ca ne incurcam si noi la numarat, pentru ca a trecut atata timp din 1969, cand am inceput aceasta aventura, daca putem sa-i spunem asa, care speram ca a meritat”, a spus si poetul Constantin Theodor Ciobanu, presedintele Fundatiei Nationale “George Calinescu”. La randul sau, vicepresedintele Consiliului Judetean Bacau, Victor Mitocaru, a apreciat manifestarea organizata in municipiul de pe Trotus, care “are in spate o istorie”, si l-a elogiat pe principalul sau artizan, profesorul C. Th. Ciobanu, caruia a tinut sa-i dedice si cateva versuri, pentru ca “Niciun guvern n-ar fi putut ca dansul/Pe Calinescu sa-l stramute la Onesti”.

Inca doi laureati ai “Zilelor Culturii Calinesciene”

Spre deosebire de editiile anterioare, anul acesta au fost acordate doua premii, in loc de unul, acestea fiind primite de criticii si istoricii literari Aurel Sasu si Alex Stefanescu, pentru contributia adusa la dezvoltarea culturii romane.
Autor al unor lucrari enciclopedice despre literatura romana, inclusiv cea din Statele Unite ale Americii si din Canada, Aurel Sasu a sustinut si o conferinta la Onesti, despre literatura diasporei romane. Una dintre gravele probleme evidentiate de Aurel Sasu este faptul ca marile enciclopedii editate in strainatate au omis sute de scriitori romani importanti, atat din tara, cat si din diaspora, facand “un adevarat macel cultural” sIiprezentand “o imagine mutilata a culturii romane”. Premiat si el la Onesti, Alex Stefanescu s-a remarcat in special pentru realizarea unei lucrari monumentale, o istorie a literaturii romane pana in anul 2000.

Dialogul generatiilor

In cadrul a trei colocvii de literatura contemporana, desfasurate pe durata a doua zile, in aula bibliotecii onestene, au avut loc cateva dezbateri interesante, pe teme cum ar fi “Generatii si promotii postbelice in dialog”, “Critica literara astazi” si “Cum se scrie o literatura”, discutiile fiind purtate uneori in contradictoriu. In polemici au intrat atat reprezentantii vechilor generatii, in frunte cu Dan. C. Mihailescu, cat si tinerii din noul val, reprezentati mai ales de Daniel Cristea-Enache. Ultima actiune s-a derulat in Parcul “George Calinescu”, unde a avut loc traditionalul recital “Poetul in cetate”, printre moderatori figurand in special lideri ai generatiilor mai varstnice.

Plusuri si minusuri

Din pacate, manifestarea de la Onesti a devenit mai saraca de anul acesta, pentru ca a disparut din program suita de evenimente organizate la Centrul cultural de la Tescani, unde se incheiau de obicei “Zilele Culturii Calinesciene”.
In schimb, editia de anul acesta a avut si o particularitate pozitiva. “Au venit si au revenit personalitati care nu mai trecusera de mult timp pe la noi, sau chiar deloc, si am reusit o cuprindere a mai multor generatii si promotii literare, mai ales pentru colocviile de literatura contemporana”, ne-a declarat profesorul C. Th. Ciobanu.

Florin TANASE

Adauga un comentariu

*