Frecventarea discotecilor creşte riscul apariţiei astmului

Frecventarea cluburilor de noapte şi a discotecilor constituie un factor de risc în apariţia astmului în rândul adolescenţilor, tabagismul rămânând însă principala cauză a acestei afecţiuni, conform unui studiu realizat de medici germani ce va fi publicat în numărul din luna octombrie a Jurnalului european de pneumologie, informează vineri AFP recepţionată de Rompres.

Medicul Christian Vogelberg, de la spitalul Universitar de Pediatrie din Dreda, a studiat legăturile dintre modul de viaţă şi activităţile adolescenţilor cu vârste între 16 şi 18 ani şi frecvenţa apariţiei simptomelor de astm, în special acele simptome privind greutatea în respiraţie.

Dintre cei 2.910 de adolescenţi acer au participat la acest studiu, 330 (11,3%) au precizat că au simţit cel puţin odată că au greutăţi în a respira normal în cursul anului precedent.

În ceea ce priveşte factorii de risc pentru apariţie manifestărilor astmatice, fumatul rămâne pe primul loc, 19,2% dintre fumători îmbolnăvindu-se de astm, faţă de 7,5% dintre nefumători.

ÃŽn ceea ce priveÅŸte modalităţile de petrecere a timpului liber, ”frecventarea cluburilor de noapte constituie de asemenea un important factor de risc pentru apariÅ£ia astmului”, subliniază Christian Vogelberg. ProporÅ£ia tinerilor care suferă de dificultăţi respiratorii este de 12,9% în rândul celor care frecventează barurile ÅŸi discotecile, faţă de 9,9% în rândul celorlalÅ£i, ceea ce este o diferenţă statistică semnificativă, conform medicului german.

De asemenea, acest studiu susţine şi că riscul de apariţie al probemelor respiratorii care anunţă îmbolnăvirea de astm în cazul tinerilor care duc o viaţă sportivă este considerabil mai mic (8,2%) comparativ cu al celor care duc o viaţă sedentară (13,9%).

Jurnalul european de pneumologie în care va apărea acest studiu este publicaţia oficială a Societăţii europene de pneumologie.ROMPRES

Adauga un comentariu

*