Basescu: „Voi continua sa fac presiuni asupra premierului”

PreÅŸedintele Traian Băsescu spune că, în cazul în care moÅ£iunea de cenzură iniÅ£iată de PSD nu va trece, va continua să facă ”presiuni” asupra premierului pentru a-ÅŸi prezenta transparent formula parlamentară care susÅ£ine Guvernul.

”După moÅ£iune, în cazul în care nu va trece, premierul trebuie să se aÅŸtepte la presiuni publice din partea mea pentru declararea transparentă a nivelului de susÅ£inere pe care-l are în Parlament, pentru a intra într-un criteriu politic responsabil ÅŸi de dorit în democraÅ£ie. Dacă lucrurile vor rămâne aÅŸa, nu voi înceta să cer premierului să-ÅŸi realizeze prin negocieri cu partidele parlamentare o majoritate transparentă. Nu se poate ca Å£ara să mai fie guvernată netransparent, cu exercitarea netransparentă a puterii politice ca ÅŸi cum ar fi un CEPx. Guvernul are 20 la sută susÅ£inere acum, când cifra magică în democraÅ£ie este 50% plus unu. Lucrăm azi cu năravuri, obiceiuri ale regimului trecut, adică negocieri netransparente, care Å£in cont de interese de grup, nu de cel public”, a afirmat, vineri, Traian Băsescu, într-o emisiune radio.

De altfel, şeful statului a fost de părere că este o probabilitate destul de ridicată ca moţiunea să nu treacă.

”Dacă moÅ£iunea va trece, în mod categoric prima încercare va fi să refac o forţă politică de centru dreapta nu neapărat prin refacerea AlianÅ£ei pentru că nu ÅŸtiu dacă partidele mai pot ajunge la o înÅ£elegere care să mai facă AlianÅ£a DA funcÅ£ională. Dar avem trei partide cu identitate clară, PNL-PD-PLD, ÅŸi în jurul lor să se realizeze o grupare politică suficient de mare în Parlament care să dea stabilitate ÅŸi transparenţă Guvernului”, a arătat Băsescu.

El a spus că dacă această variantă va fi respinsă de Parlament va trebui să discute cu partidele dacă este o soluÅ£ie realizarea unui guvern de uniune naÅ£ională, însă ”nu neapărat cu toate partidele”.

Băsescu a dat exemplu PSD care, în opinia sa, are ”fragilităţile lui interne”, încât nu poate fi un partener ”solid” de guvernare.

”Prima mea obligaÅ£ie este să acÅ£ionez în interes naÅ£ional. A lăsa Å£ara fără guvern în situaÅ£ia în care ar trece moÅ£iunea ar însemna că nu-mi fac datoria de a da României un guvern. Chiar dacă nu-mi place din punct de vedere al sentimentelor personale, trebuie să trec peste ele, pentru că sentimentul naÅ£ional nu se poate pune în balanţă cu altă bucurie personală. Nu cred că este posibil să mai desemnezi un premier fără să ai o discuÅ£ie cu partidele. Dacă la numirea premierului în decembrie 2004 aveam un protocol, un nume scris, Călin Popescu-Tăriceanu, acum cred că sunt dezlegat de această obligaÅ£ie. Rămâne de văzut care este opinia celor două partide, PNL ÅŸi PD, dacă protocolul lor de alianţă mai funcÅ£ionează”, a spus Băsescu.

Pe de altă parte, şeful statului a apreciat că alegerile anticipate nu mai reprezintă o idee viabilă în acest moment.

”Parlamentarii nu vor vota niciodată să se meargă la anticipate. A provoca acum anticipate prezintă două dezavantaje, anume ar greva asupra alegerilor europarlamentare, iar pe de altă parte nu aÅŸ vrea acum ca alegerile să se desfăşoare pe vechea lege electorală. Sunt partide care vor să scape de votul uninominal”, a arătat Băsescu.

Åžeful statului a afirmat că în prezent niciun partid nu vrea legea votului uninominal, de la dreapta la stânga (eÅŸichierului politic – n.r.). ”Ei sunt obiÅŸnuiÅ£i să fie făcuÅ£i parlamentari de partid, fără prea mari responsabilităţi din partea lor’, a precizat Traian Băsescu.

Potrivit şefului statului, votul uninominal responsabilizează parlamentarul pentru că trebuie să meargă în comunitate, ca primarii.

”Oamenii politici nu vor să se expună nici votului uninominal, nici responsabilităţii”, a subliniat Băsescu.

Comentarii

  1. DA SI PA ALA O SA-L DOARA IN CAUCIUCUL DELA MOTOCICLETA.
    BASE NU TE MAI CREDE NIMENI. DE FAPT NU V-ATI CERTAT NICIODATA CI DOAR ATI JUCAT TEATRU.

Adauga un comentariu

*