Contribuţia socială se va calcula la total venituri

Guvernul a adoptat, în şedinţa de miercuri, o Ordonanţă de Urgenţă prin care lărgeşte baza de calcul a contribuţiilor sociale la toate veniturile realizate, precum primele şi alte stimulente financiare, se arată într-un comunicat al Executivului.

„ÃŽn vederea urgentării stabilirii bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2008, actul normativ lărgeÅŸte baza de calcul a contribuÅ£iilor sociale datorate de angajatori ÅŸi angajaÅ£i, prin includerea tuturor veniturilor brute, realizate lunar.

Dacă în prevederile anterioare baza de calcul pentru contribuţiile sociale era salariul de bază plus sporurile cu caracter permanent, noile prevederi o extind la toate veniturile brute realizate, adăugându-se la salariu sumele din prime, stimulente, etc.

Astfel, pentru persoanele angajate care desfăşoară activităţi pe bază de contract individual de muncă, baza de calcul este venitul brut realizat lunar. Pentru alţi lucrători angajaţi cu alte tipuri de contract, contribuţiile sociale se vor calcula pornind de la venitul lunar asigurat înscris în declaraţia sau contractul de asigurare socială.

Pentru angajatori, baza de calcul a contribuţiei de asigurări sociale va fi suma veniturilor care constituie baza de calcul a contribuţiei individuale de asigurări sociale.

Lărgirea bazei de calcul pentru contribuÅ£iile sociale constituie ÅŸi o bază pentru o viitoare reducere a cotelor de contribuÅ£ii de asigurări sociale datorate de angajatori ÅŸi angajaÅ£i la bugetul asigurărilor pentru ÅŸomaj”, se precizează în comunicatul Guvernului.ROMPRES

Adauga un comentariu

*