Chisinaul retrage licenta pentru TVR1

Decizia Consiliului Coordonator al Audiovizualului (CCA) de a retrage licenţa de emisie postului naţional de televiziune român TVR1 a provocat o serie de reacţii în rândul liderilor de opinie de la Chişinău. Aceştia au calificat decizia respectivă ca fiind una ilegală, de ordin politic, ghidată din umbră de puterea comunistă de la Chişinău, care este interesată de a menţine relaţiile tensionate dintre România şi Republica Moldova, informează AP FLUX.

Vlad Cubreacov, preÅŸedintele fracÅ£iunii parlamentare a PPCD: „Decizia CCA face trista dovadă a tensionării artificiale a relaÅ£iilor dintre ChiÅŸinău ÅŸi BucureÅŸti, pe seama populaÅ£iei Republicii Moldova. Postul TVR1 este unul dintre cele mai îndrăgite de publicul telespectator de la noi, singurul din Uniunea Europeană cu un asemenea grad de popularitate. Membrii CCA care au votat această decizie au acÅ£ionat împotriva interesului publicului, care, potrivit legii, ar fi trebuit să primeze. TVR1 este singurul post a cărui sistare acum câţiva ani a provocat manifestaÅ£ii ÅŸi campanii de protest acoperind toate segmentele societăţii, de la partide politice ÅŸi ONG-uri până la oamenii simpli de la sate. Această decizie va accentua izolarea informaÅ£ională ÅŸi culturală a Republicii Moldova. Ea vine în contrasens cu declaraÅ£iile oficiale de integrare europeană ÅŸi se înscrie în ÅŸirul mai lung al gesturilor autorităţilor actuale de la ChiÅŸinău marcate de conotaÅ£ii geoculturale antiromâneÅŸti ÅŸi antieuropene”.

Serafim Urecheanu, deputat, preÅŸedintele AMN: „Această decizie a CCA reprezintă, de fapt, o continuare a războiului politic declarat de către preÅŸedintele comunist Voronin autorităţilor române. Este foarte regretabil acest fapt ÅŸi, bineînÅ£eles, că va avea un impact dezastruos asupra populaÅ£iei. Un lucru îmi este clar, că Vladimir Voronin doreÅŸte să ne transforme Å£ara într-o rezervaÅ£ie naturală singulară”.

Gheorghe Cojocaru, analist politic: „Este clar că noua conducere a CCA s-a „apucat serios de lucru”. Astfel, au fost deconspirate intenÅ£iile care erau puse la cale înaintea demisionării din funcÅ£ia de preÅŸedinte a CCA a lui Vlad Å¢urcanu. Aceste intenÅ£ii au urmărit nemijlocit stoparea emisiei postului naÅ£ional român TVR1 pe teritoriul Republicii Moldova ÅŸi nu au decât scopul de a menÅ£ine această situaÅ£ie critică dintre autorităţile de la ChiÅŸinău ÅŸi BucureÅŸti. Impactul asupra populaÅ£iei va fi categoric unul nociv, care va trezi reacÅ£ii contra politicii promovate de actuala conducere comunistă. Eu cred că, atât societatea civilă, cât ÅŸi actorii politici vor lua atitudine faţă de decizia CCA, care nu face decât să dezinformeze ÅŸi să deculturalizeze populaÅ£ia Republicii Moldova. Cred că se va ajunge până la cele mai radicale măsuri din partea OpoziÅ£iei de la ChiÅŸinău ÅŸi din partea instituÅ£iilor care reprezintă societatea civilă”.

Mihai Adauge, istoric, consilier municipal ChiÅŸinău: „Astăzi s-a produs un eveniment îngrozitor, în urma căruia va avea de suferit foarte mult populaÅ£ia Republicii Moldova. Este o chestiune de mare scandal. Noua componenţă a CCA a realizat ceea ce de fapt a menÅ£ionat Vlad Å¢urcanu că se va întâmpla, în cazul în care va fi demis: retragerea licenÅ£ei de emisie pentru postul de televiziune TVR1. A început un nou scandal în ceea ce priveÅŸte relaÅ£iile cu România. ÃŽn mod evident, este vorba de o comandă politică”.

Angela Aramă, jurnalist, deputat PPCD: „Această decizie va avea, în mod sigur, un impact negativ asupra populaÅ£iei Republicii Moldova, pentru că TVR1 se bucură de o mare popularitate în Basarabia. Este o decizie foarte contradictorie ÅŸi sub aspect legislativ, deoarece TVR1 are licenţă până în anul 2011. Faptul că le-a fost sistată frecvenÅ£a, denotă că la mijloc există o conotaÅ£ie politică sau mai bine zis, o decizie legată de unele aspecte economice dictate de unii oligarhi autohtoni care doresc să controleze întreaga reÅ£ea a audiovizualului din Moldova, iar reÅ£eaua TVR1, care este cea mai bună în acest sens, a devenit o piedică pentru ei”.

Reamintim că, în cadrul ÅŸedinÅ£ei de astăzi, CCA a retras licenÅ£a de emisie a postului de televiziune român TVR1, acordând frecvenÅ£a unui noi post de televiziune, „Tele FM InternaÅ£ional”. TVR1 este unul dintre cele trei posturi cu acoperire naÅ£ională, alături de postul naÅ£ional de televiziune Moldova 1 ÅŸi postul rusesc „Pervii Canal”.

Precizăm că, deşi reprezentantul postului care a câştigat licenţa menţiona că va retransmite 70 la sută din grila de emisie a TVR1, acesta nu a prezentat nici un act care să confirme că postul respectiv are permisiunea să facă acest lucru. Astfel, din momentul în care decizia CCA va fi publicată în Monitorul Oficial, TVR va dispare din grila de programe TV, urmând ca în locul acestui post de televiziune să apară „Tele FM Internaţional”, care îşi va începe emiterea în circa un an.

Reamintim că transmiterea TVR1 pe teritoriul Republicii Moldova a mai fost sistată în luna august 2002, pentru o perioada de circa 7 luni. În acel caz au fost invocate motive de ordin tehnic şi juridic. Atunci, această situaţie a provocat reacţii dure şi acţiuni de protest din partea Opoziţiei şi a societăţii civile, mai informează AP FLUX.

Adauga un comentariu

*