FranÅ£a este acuzată că ”ascunde mizeria” rromilor înainte de Cupa mondială la rugbi

FranÅ£a doreÅŸte ”să ascundă mizeria” rromilor înainte de Cupa mondială la rugbi sporindu-ÅŸi operaÅ£iunile de evacuare ÅŸi ajutorul de întoarcere pentru populaÅ£iile migrante în ţările lor din Europa Centrală, au afirmat unele asociaÅ£ii, relatează marÅ£i din Paris AFP.

”Cu câteva zile înainte de Cupa mondială la rugbi /7 septembrie-20 octombrie/, autorităţile publice par că vor să ascundă mizeria rromilor, procedând la evacuări sistematice”, cum a fost îndeosebi cazul în regiunile Lyon /centru-est/ ÅŸi Paris, potrivit unui comunicat al organizaÅ£iei Medecins du Monde /MDM/.

”Este vorba de ‘curăţenie’ pe terenul din jurul marelui stadion Saint-Denis /din nordul Parisului/, deoarece nu arăta bine”, a declarat Malik Salemkour, vicepreÅŸedintele Ligii pentru drepturile omului ÅŸi militant al asociaÅ£iei RomEurope. ”Există întotdeauna tentaÅ£ia de a-i îndepărta pe cei săraci, pe cei fără domiciliu stabil, pe prostituate, îndeosebi cu ÅŸase luni înainte de alegerile municipale” din 2008.

Acuzaţia respectivă a fost respinsă de prefectura departamentului Seine-Saint-Denis.

Malik Salemkour a denunÅ£at ”politica cifrelor” promovată de ministrul pentru imigraÅ£ie, Brice Hortefeux, care a reamintit recent obiectivul stabilit de către preÅŸedintele Nicolas Sarkozy, respectiv 25.000 de expulzări în 2007.

Ministrul a recunoscut că, dacă în 2006, rromii din Bulgaria şi România reprezentau 6.000 din totalul de 24.000 de persoane expulzate, aceştia s-au întors repede pe teritoriul francez. Majoritatea rromilor prezenţi în Franţa provin din Bulgaria şi România /aproximativ 10.000/ şi sunt cetăţeni ai Uniunii Europene din ianuarie 2007. Prin urmare, procedurile de expulzare trebuie să se bazeze pe existenţa tulburării ordinii publice.

La rândul său, Bernard Moriau, de la MDM, şi-a exprimat regretul că, în ce priveşte ajutoarele financiare pentru repatriere, nu s-a procedat cu seriozitate, cu excepţia escortei. Rezultatul este că unele familii de rromi s-au întors în Franţa la nici un an după un program de amploare care prevede 10.000 de euro de familie.

”E praf în ochi, ca să nu se spună că rromii sunt alungaÅ£i ca niÅŸte câini”, este de părere Saimir Mile, preÅŸedintele asociaÅ£iei ”Voix des Roms”.

Medecins du Monde reaminteşte că mortalitatea precoce în rândul familiilor nomade este de nouă ori mai mare decât în cazul populaţiei franceze, mortalitatea infantilă de cinci ori mai mare, iar speranţa de viaţă este mai mică cu până la 20 de ani.ROMPRES

Adauga un comentariu

*