Zâmbiţi, v-am pus aparatul dentar!

După modelul starurilor, tot mai mulÅ£i adulÅ£i revin la ortodont pentru a-ÅŸi pune aparate dentare de tot felul. Åži le suportă… mai mult sau mai puÅ£in, notează Albertine Bourget într-o ediÅ£ie recentă a cotidianului elveÅ£ian Le Temps citat de Rompres.

Este un zâmbet de zece milioane de dolari. ÃŽn urmă cu câteva zile, Aquafresh White Trays, un produs de albire a dinÅ£ilor, asigura zâmbetul lui America Ferrara. ActriÅ£a americană triumfă în rolul titular din serialul ”Betty cea urâtă” /”Ugly Betty”, a cărui versiune germană este difuzată pe TSR (Télé Suisse Romande) cu titlul ”Destinul Lisei”/. Un semn particular: ÃŽn telenovelă, ea arborează două aparate dentare sclipitoare. Căci a avea ”dinÅ£ii plini de garduri”, aÅŸa cum cântă Lynda Lemay, nu mai este apanajul adolescenÅ£ilor cu coÅŸuri ÅŸi nu mai este un lucru rar să vezi adulÅ£i afişând un aparat dentar.
”Tot mai mulÅ£i oameni acordă importanţă esteticii dentare. Noi primim din ce în ce mai multe cereri, chiar ÅŸi pentru corecÅ£ii uÅŸoare”, confirmă Christophe Sabev, un dentist din Geneva. ”Mai ales din categorii socioprofesionale înstărite.” Pentru un tratament ortodontic serios, ce durează 2-3 ani, se va plăti – în medie – o sumă cuprinsă între 7 000 ÅŸi 8 000 de franci elveÅ£ieni. Michel Lacroix, ortodont în cadrul Clinicii din Geneva, apreciază că, la femei, aspectul estetic primează. ”BărbaÅ£ii sunt mai pragmatici. Ei ÅŸtiu că vor avea nevoie de dinÅ£i echilibraÅ£i atunci când va veni momentul punÅ£ilor.”
Alegerea unui aparat dentar depinde de fiecare pacient: ”Unii le ascund, alÅ£ii le revendică.” AÅŸa ca Thomas*, un fotograf din Berna. Pe când era adolescent, a purtat un aparat pe timpul nopÅ£ii. ”Foarte repede, dinÅ£ii mei au reînceput să se miÅŸte. ÃŽn jurul vârstei de 30 de ani, treceam des pe la televiziune ÅŸi mi s-a dat de înÅ£eles că trebuie să îi corectez. Mama era chiar pregătită să îmi ofere aparatul! Dar eu nu eram complexat…” ÃŽnsă, cu trecerea timpului, ”incisivii au început să se încalece ÅŸi a devenit insuportabil”. ÃŽn urmă cu doi ani, foarte motivat de soÅ£ia lui, el face saltul ÅŸi îşi pune aparate dentare. Unele metalice, aidoma celor ale lui Betty cea urâtă. Din cele care este imposbil să nu fie văzute. ”Toată lumea a urlat, spunându-mi ‘Dar de ce le alegi pe acestea?!’ Ei bine, aÅŸa cum, mai înainte, îmi acceptam dinÅ£ii, am continuat să îi accept.” După ce, la început, a fost jenat, s-a destins după ce a întâlnit în tren un scriitor germanofon reputat, la vreo 50 de ani. Care, salutându-l, s-a scuzat că nu poate vorbi corect, căci are aparat dentar.
Thomas a scăpat de ale lui acum câteva zile. Åži zâmbeÅŸte larg, arătându-ÅŸi toÅ£i dinÅ£ii bine aliniaÅ£i. ”Mărturisesc: a meritat osteneala.” Cel mai greu a fost că a trebuit să renunÅ£e la pâine ÅŸi la mere, din cauza durerii.
Pentru cei care vor să le ascundă, este întru totul posibil să se pună aparate dentare albe din ceramică sau din plastic… ”Cele mai rele! Dacă mănânci curry, pe chestia asta albă, este dezgustător”, spune râzând Christophe Sabev. Există ÅŸi aparate interioare /care se poartă în spatele dinÅ£ilor, n.red./. Dar sunt mai scumpe ÅŸi mai îndelungat ÅŸi complicat de pus. Sunt cele pe care le-a ales Louise*.
ÃŽn adolescenţă, această tânără /de 31 de ani/ din Geneva a refuzat categoric să poarte un aparat dentar. ”Eu acceptam zâmbetul cu care mă născusem. La 16 ani, eram manechin, nu aveam nicio problemă cu imaginea mea. Iar atunci când mi s-a spus că va trebui să port aparate dentare, a fost ceva violent, ca ÅŸi cum mi s-ar fi spus să îmi refac nasul!” Unele probleme de carii recurente o obligă, însă, să îşi revizuiască poziÅ£ia. După o îndelungă ezitare, ea optează pentru aparate interioare. ”Cânt, iar aparatele inflamează gura. Åži apoi, predam franceza, îmi era teamă ca nu cumva studenÅ£ii mei să nu mă ia în serios.”
Aspectul estetic sfârÅŸeÅŸte prin a o face să se decidă, chiar dacă, spune ea, ”cum eu râd mult, se vedeau totuÅŸi!”. Astăzi, Louise are nostalgia zâmbetului ei de dinainte. ”Am întâlnit o fată care are exact acelaÅŸi zâmbet. Mi-am zis ‘Păi ăştia sunt dinÅ£ii mei!’ Mi se părea că are farmec, era atât de drăguÅ£…”
Pentru cei care nu vor cu niciun chip să li se vadă aparatele dentare, ”nec plus ultra” vine din Statele Unite. Sub denumirea de Invisalign, este un aparat de comandă pentru dinÅ£ii uÅŸor strâmbi. ”Este revoluÅ£ionar, îl laudă dr. Michel Nedeff, directorul Clinicii dentare din Geneva ÅŸi primul care a comercializat metoda în oraÅŸul de pe malul Lacului Léman. Pentru adulÅ£i, este extraordinar.” Principiul lui? NiÅŸte ”jgheaburi” pe care le pui ÅŸi le scoÅ£i atunci când pofteÅŸti: laboratorul american le trimite după ce au fost făcute mulaje printr-o simulare tridimensională. PreÅ£ul lor este de 5.000-6.000 de franci elveÅ£ieni.
Acesta este un aparat care ”te lasă să trăieÅŸti, extrem de flexibil: poÅ£i să îl scoÅ£i dacă te duci la o nuntă sau la o întâlnire galantă, subliniază Michel Lacroix. Pentru 80 la sută dintre pacienÅ£i, merge foarte bine.” Căci, atenÅ£ie: Invisalign nu funcÅ£ionează în cazul tratamentelor grele. ”Dacă dinÅ£ii nu se miÅŸcă exact aÅŸa cum a prevăzut computerul, ‘jgheaburile’ nu servesc la nimic. Iar dacă tratamentul nu merge, totul trebuie luat de la capăt”, avertizează dr. Sabev. Care adaugă că ortodonta sa ”adoră să lucreze cu aparatele dentare: ÅŸtie exact ce presiune să facă ÅŸi este sigură de rezultat. Cu Invisalign, este prea simplu: nu ai nimic de făcut.”
Oricum ar fi, ironiile legate de purtarea unui aparat dentar nu ar mai fi de temut. ”Dimpotrivă: el /aparatul dentar/ este un semn că persoana se îngrijeÅŸte. ÃŽn condiÅ£iile în care, paradoxal, oamenilor le trebuie, adesea, multă vreme pentru a-ÅŸi da seama că ceilalÅ£i au un aparat dentar. Pentru că se privesc din ce în ce mai puÅ£in”, povesteÅŸte Michel Lacroix. Oricum, v-o spune un stomatolog, Christophe Sabev: ”Un zâmbet nu chiar perfect este absolut fermecător.”

Adauga un comentariu

*