Comisia Europeană începe o misiune de audit la APIA

Experţii Comisiei Europene efectuează în această săptămână o misiune de audit la Agenţia de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură /APIA/ pentru verificarea modului în care este realizat controlul administrativ şi în teren de către reprezentanţii APIA.

‘Misiunea din această săptămână este doar o altă etapă din controalele efectuate de experÅ£ii europeni în vederea acreditării permanente a APIA’, a declarat pentru ROMPRES Doru Nechiti, directorul general al APIA.

Acesta a precizat că la finele acestei săptămâni vor fi prezentate concluziile acestui control, celelalte verificări realizate în lunile iunie şi iulie fiind favorabile.

România riscă să piardă 25 la sută din fondurile europene pentru plăţi directe numai dacă experţii Comisiei Europene constată că Sistemul Integrat de Administrare şi Control pentru plăţile directe nu este funcţional, dar acest lucru nu se decide în cadrul acestei misiuni de audit.

‘Până în prezent reprezentanÅ£ii APIA au controlat în teren aproximativ jumătate din totalul celor 74.697 fermieri selectaÅ£i pentru această procedură, iar un alt eÅŸantion de 6 la sută din fermierii care au depus cereri pentru obÅ£inerea de plăţi directe la hectar vor fi controlaÅ£i prin sistemul de teledecÅ£ie. Rezultatele controlului prin teledetecÅ£ie se vor analiza de către Institutul de cercetare europeană la sfârÅŸitul lunii septembrie’, a spus Nechiti.

Ministrul Agriculturii, Decebal Traian Remeş, a declarat recent că agenţiile de plăţi vor putea derula fondurile UE chiar dacă nu vor avea acreditarea permanentă până în luna decembrie a acestui an, deoarece va fi solicitată prelungirea acreditării provizorii.

Potrivit datelor APIA, număr total de fermieri care au depus cereri de sprijin pe suprafaţă se ridică la 1,244 milioane. Procentul de control asumat pentru schemele SAPS (Schema de Plăţi pe Suprafaţă) este de 6 la sută din totalul cererilor depuse de către fermieri, adică 74.697 fermieri, iar procentul de control pentru conformitate GAEC (Codul pentru Bune condiÅ£ii agricole ÅŸi de mediu) – 1 la sută din totalul cererilor depuse de catre fermieri, adică 12.449 fermieri.

Numărul de ferme controlate zilnic de angajaţii APIA depinde de numărul şi răspândirea parcelelor din componenţa fermei, de gradul de accesibilitate, forme de relief, mărimea parcelelor dar şi de numărul de parcele din blocurile fizice. În afara fermierilor selectaţi pentru control clasic pe teren este necesar să se verifice şi blocurile fizice supradeclarate, precum şi cazurile posibilelor contestaţii şi reclamaţii ale fermierilor.

De asemenea, reprezentanţii APIA fac măsurători clasice pentru supracontrolul parcelelor deja măsurate şi pentru verificarea validităţii datelor rezultate în urma controlului prin teledetecţie. Potrivit APIA, principalele nereguli întâlnite în sistemul de control în teren se referă la supradeclaraţii, nerespectarea bunelor conditii agricole şi de mediu sau erori la identificarea parcelelor şi abandonarea terenului.

Fondurile europene destinate României în 2007 pentru plăţile directe la hectar sunt de 440 milioane euro, APIA fiind instituţia responsabilă de gestionarea acestor fonduri.ROMPRES

Comentarii

  1. apia viseu de sus sunt multe nereguli.este o adevarata mafie in admnistrarea fondurilor iar oamenii care lucreaza pamantul sunt purtati pe drumuri pana renunta la drepturile lor.ex;in com.moisei platile pe ha.sau facut dupa bunul plac al unui singur om care „taie si spanzura”de trei zeci de ani in primarie si anume secretarul grigore.la un control amanuntit ve-ti gasi multe nereguli.va multumesc.

Adauga un comentariu

*