O nouă strategie pentru a diminua riscul de atac cerebral

Aproape un sfert dintre pacienţii care au suferit un atac cerebral riscă să aibă un nou accident vascular cerebral din cauza unei fibrilaţii auriculare. Cu sprijinul Fondului naţional elveţian, cardiologii de la Hôpital de l’Ile din Berna au dezvoltat o nouă strategie pentru a identifica şi trata acest grup de risc.

Rezultatele lor au fost publicate în revista specializată „Stroke”. ÃŽn ElveÅ£ia, atacul cerebral este a treia cauză a mortalităţii ÅŸi prima cauză a invalidităţii precoce. De asemenea, persoanele care au fost deja victimele unui accident vascular cerebral prezintă un risc de recidivă. ÃŽnsă acest nou accident poate avea origini diferite. FibrilaÅ£ia auriculară (FA) este o cauză relativ frecventă a recidivei: ea poate să provoace formarea unui cheag de sânge în auriculul stâng ÅŸi să antreneze astfel un atac cerebral. Administrarea de anticoagulante permite reducerea acestui risc.
Faptul că persoanele afectate percep în mod foarte diferit FA când se produce constituie o altă problemă: fie îi aruncă pe unii pacienţi într-o stare de panică, fie alţii nu o remarcă. Chiar şi pentru un medic nu este uşor să depisteze FA şi să o identifice ca factor de risc al unui atac cerebral.

Până în prezent, procedura standard prevedea o electrocardiogramă de 24 de ore pentru pacienÅ£ii victime ale unui atac cerebral, la trei sau patru zile după accident, pentru a se controla ritmul cardiac. „ÃŽnsă această procedură nu furnizează suficiente elemente”, a explicat Etienne Delacrétaz, profesor de ritmologie ÅŸi electrofiziologie la Clinica de cardiologie a Hôpital de l’Ile. „Perioada de 24 de ore este prea scurtă”, deoarece FA nu este neapărat cronică, ea poate fi, de asemenea, de natură paroxistică: ritmul cardiac poate de exemplu să fie normal o săptămână, apoi anormal două zile, apoi din nou normal.

Un vechi studiu pilot efectuat la Berna a arătat deja că există semnale de alertă precoce care permit identificarea apariţiei unei FA: pacienţii care au prezentat peste 70 de extrasistole (impulsuri electrice premature) în timpul electrocardiogramei de 24 de ore suferă mai des o FA. Pe baza acestor rezultate, cardiologii din Berna au pus la punct o nouă strategie, pentru a depista mai bine pacienţii victime ale unui atac cerebral care prezintă o FA: ea prevede, în plus faţă EKG-ul de 24 de ore, supunerea pacienţilor de risc la un EKG de şapte zile, de trei ori în cursul primelor şase luni de la accident.

Cu această metodă de examinare ÅŸi tratament, Hôpital de l’Ile din Berna nu a reinventat roata, a recunoscut Etienne Delacrétaz, „însă am pus la punct o nouă strategie, bazându-ne pe rezultatele studiilor noastre ÅŸi servindu-ne de instrumente mai vechi”.
/Rompres/

Adauga un comentariu

*