Chimcomplex lupta pe 3 fronturi

Combinatul chimic din Onesti, SC Chimcomplex SA Borzesti, si-a manifestat intentia de a achizitiona trei mari unitati industriale: Arpechim, Carom si Salrom. Prima care figura pe lista a fost Carom, insa ordinea de prioritati s-a schimbat dupa ce a fost anuntata scoaterea la vanzare a unei parti din Arpechim.

Patronul de la Chimcomplex, Stefan Vuza, si directorul general al societatii, Virgiliu Bancila, au declarat ca Arpechim reprezinta o prioritate deoarece este sursa de materii prime pentru combinatul chimic din Onesti. In acelasi timp, la Arpechim se produce si principala materie prima pentru Carom, fractia C4. In lupta pentru Arpechim, principalul adversar al Chimcomplex este Oltchim Ramnicu Valcea, insa cele doua societati s-au aliat in cazul unei alte mari unitati economice, Societatea Nationala a Sarii, Salrom SA. Chimcomplex si Oltchim, impreuna cu Uzinele Sodice Govora si Upsom Ocna Mures, au creat un consortiu pentru a achizitiona Salrom, companie in care este inclusa si exploatarea de la Targu Ocna.

Carom si Salrom raman la urma

Desi societatea Chimcomplex este interesata sa achizitioneze compania Salrom, Stefan Vuza a sustinut ca are si o solutie in cazul unui esec, un asa-numit “Plan B”, care prevede infiintarea unei saline proprii la Targu Ocna. In acest sens, s-au achizitionat deja cateva hectare de terenuri bogate in sare, iar pentru transport exista circa 19 kilometri de conducte. Alta varianta ar fi aprovizionarea cu sare de la exploatarea de la Cacica, judetul Suceava.
Pe de alta parte, a fost luata in calcul si pierderea combinatului Carom, dupa cum a precizat Virgiliu Bancila, directorul general de la Chimcomplex. Decizia luata a fost aceea de a se achizitiona mai intai Arpechim, urmand ca abia dupa aceea sa fie preluat si Carom.

Dilema la Carom

In aceste imprejurari, negocierile pentru cumpararea combinatului Carom ar putea incepe abia prin octombrie-noiembrie. Insa angajatii de la Carom nu mai pot astepta pana atunci, mai ales ca nu si-au primit salariile restante. Desi s-au vandut, la licitatie, sauna si un teren, banii pot ajunge la salariati doar cu acordul Ministerului de Finante, care avea instituit un gaj asupra celor doua imobile.
Lichidatorul judiciar, Adrian Marghescu, a apreciat ca in randul angajatilor de la Carom exista o stare de tensiune extraordinara, motiv pentru care va incepe de urgenta negocierile cu o firma din Constanta, interesata sa achizitioneze combinatul de cauciuc sintetic. Riscul, in acest caz, este ca instalatiile de la Carom sa fie taiate si vandute la fier vechi, spre deosebire de varianta in care societatea ar fi cumparata de catre Chimcomplex, care ar achizitiona combinatul pentru a-l reporni, nu pentru a-l vinde.

Gheorghe LEU

Adauga un comentariu

*