O nouă tehnică de intervenţie în cazul tumorilor renale parenchimatoase

La Centrul de Urologie ÅŸi Transplant Renal de la Fundeni au fost efectuate, sâmbătă, trei operaÅ£ii la trei pacienÅ£i cu vârste până în 70 ani, utilizând o tehnică nouă – crioterapia. Crioterapia se încadrează în metodele de tratament minim invazive, alături de terapia prin radiofrecvenţă percutanată, terapia cu laser, cu microunde ÅŸi terapia cu ultrasunte de înaltă frecvenţă.

Intervenţiile au fost efectuate de prof. dr. Franco Lugnani din Trieste, Italia, preşedintele Societăţii Internaţionale de Crioterapie, împreună cu echipa de specialişti români.

Medicul italian a declarat, într-o conferinţă de presă, că această tehnică este pentru prima dată utilizată într-o ţară est-europeană, fiind o tehnică nouă şi pe plan mondial, folosită doar în câteva centre din SUA, Marea Britanie, Spania, Italia, Germania.

Prof. dr. Franco Lugnani a spus că operaţiile au decurs foate bine, s-au distrus tumorile şi pacienţii vor putea părăsi spitalul duminică sau luni. Referindu-se la utilizarea acestei tehnici, specialistul italian a subliniat că orice tehnică medicală care aduce o îmbunătăţire pentru pacienţi este binevenită. El a apreciat colectivul de specialişti de la Centrul de Urologie şi Transplant al Institutului Clinic Fundeni, remarcând profesionalismul acestora.

La rândul său, prof.dr. Ionel Sinescu, ÅŸeful Centrului de Urologie ÅŸi Transplant al Institutului Clinic Fundeni, a remarcat faptul că utilizarea acestei tehnici de vârf deschide perioada crioterapiei în România. El a spus că în Clinica de la Fundeni anual se operează peste 300 de tumori renale. IncidenÅ£a tumorilor renale a crescut foarte mult, astfel că, dacă în urmă cu 20 de ani, aceasta era de 25-30 de tumori pe an, acum a ajuns la 300 pe an. Printre cauzele care provoacă aceste tumori, specialistul a enumerat poluarea, condiÅ£iile de viaţă precare ÅŸi – în unele situaÅ£ii – factorul genetic, dar ÅŸi alimentaÅ£ia.

Profesorul Sinescu a afirmat că ar trebui să se facă măcar o ecografie pe an pentru a evidenţia eventualele tumori mici, care ar putea fi tratate precoce.

Statistica referitoare la bolnavii de la Fundeni arată că 15 % au tumori mai mici de cinci centimetri şi aplicarea acestui tratament este binevenită, pentru că nu mai necesită extirparea rinichiului.

Potrivit profesorului Sinescu, avantajele acestei metode de tratament minim invazive în cancerul renal includ morbiditatea redusă, posibilitatea efectuării procedurilor în ambulatoriu şi aplicabilitatea pentru pacienţii cu risc chirurgical crescut prin metodele terapeutice clasice. El a menţionat că au indicaţii pentru utilizarea acestei metode pacienţii vârstnici, cu leziuni tumorale renale periferice, pacienţii cu predispoziţie genetică pentru leziuni tumorale multiple, pacienţii cu tumori pe rinichi unic sau tumori renale bilaterale concomitent.

Contraindicaţiile relative ale metodei includ pacienţii cu tumori renale cu speranţă de viaţă mai mică de 1 an, cei cu metastaze multiple şi cei cu tumori cu localizare nefavorabilă : în hilul renal, în vecinătatea sistemului colector renal (calice sau bazinet), precum şi pacienţii cu tumori mai mari de 5 centimetri în diametru, a mai precizat profesorul Sinescu.

Categoria contraindicaţiilor absolute include şi pacienţii cu coagulopatii ireversibile şi cei cu stări septice.

Metoda criogeniei constă în distrugerea tumorilor renale parenchimatoase prin refrigeraţie, care se efectuează cu un sistem de crioterapie. Într-o procedură terapeutică se pot folosi până la 3 crioprobe (surse de criogenie), cu diametre cuprinse între 1,7 şi 3,8 milimetri, plasate sub control vizual sau ecoghidat, direct la nivelul tumorii, obţinându-se astfel o temperatură uniformă de -40 grade Celsius la nivelul întregii leziuni tumorale, a explicat prof. dr. Ionel Sinescu.

Scopul acestei proceduri constă în distrugerea prin îngheţare (crioterapie) a leziunii tumorale în totalitate, incluzând şi o margine de 1 centimetru, în afara tumorii, în ţesut renal normal.

Mecanismul fiziopatologic de distrucÅ£ie tumorală recunoaÅŸte două etape – în faza imediată are loc refrigerarea spaÅ£iului extracelular, urmată de deshidratarea celulară propriu-zisă, cu modificări de pH ÅŸi denaturări proteice ÅŸi apoi refrigerarea celulară efectivă, cu definitivarea leziunilor termice ÅŸi distrucÅ£ie celulară; faza tardivă apare la interval de ore sau zile după procedeul de crioterapie ÅŸi reprezintă rezultatul afectării indirecte a microvascularizaÅ£iei tisulare, urmată de tromboza patului vascular ÅŸi apoptoza (moartea) celulară, a mai precizat specialistul.

Controlul evoluţiei terapeutice se face prin tomografie computerizată sau rezonanţă magnetică cu substanţă de contrast, urmărindu-se toate caracteristicile radiologic-imagistice de involuţie tumorală.

Biopsia ariei renale supuse crioterapiei se efectuează numai în cazurile – foarte rare – în care leziunea tumorală nu involuează imagistic.

Abordarea rinichiului tumoral se poate face laparoscopic (retroperitoneal sau transperitoneal – în funcÅ£ie de mărimea ÅŸi localizarea tumorii), percutanat sau clasic.

Ţesutul celulo-grăsos perirenal, din imediata vecinătate a tumorii, se extirpă şi se trimite la examen histopatologic. În condiţiile unei evoluţii postoperatorii liniare, fără incidente, externarea pacienţilor se face în ziua următoare procedurii, a adăugat profesorul Sinescu.ROMPRES

Adauga un comentariu

*