MAPN PROPUNE RETRAGEREA TRUPELOR DIN IRAK ÃŽNAINTE DE TERMEN

Retragerea militarilor români dislocaţi în afara ţării revine în actualiltate. Ministerul Apărării propune o lege în care pune problema retragerii neplanificate a trupelor româneşti. Decizia poate fi luată în Parlament, după o propunere a CSAT. În plus, se vorbeşte pentru prima dată despre evaluarea costurilor înainte de a trimite soldaţii în teatrele de operaţiuni.

Ministerul Apărarii propune modificarea legii astfel încât trupele româneşti dislocate în afara ţării să poată fi retrase prin votul Parlamentului, iar formula utilizată în proiect este de retragere neplanificată. În textul pubilcat pe site-ul ministerului se precizează că militarii români pot fi aduşi acasă înaintea expirării termenului limită dacă există constrângeri bugetare, dezastre sau în cazul unei decizii politice. Retragerea poate fi decisă de Parlament, după o propunere în acest sens a CSAT şi ar fi posibilă într-un interval mai mic de şase luni.

O altă noutate din proiectul MAPN este propunerea de estimare a costurilor înaintea luării deciziei de a trimite trupe în afara ţării. De aproximativ un an, premierul Călin Popescu Tăriceanu susţine necesitatea retragerii trupelor din Irak, pe care a caracterizat-o o prioritate a mandatului său. Unul din argumente este chiar cel financiar. Retragerea trupelor româneşti din Irak, demers iniţiat anul trecut de liberali, prin vocea fostului ministru al Apărării, Teodor Atanasiu, a constituit un motiv constant de dispută între liberali şi preşedintele Traian Băsescu. Acesta a pus condiţia ca, înainte de a fi luată o decizie, trebuie încheiată o convenţie cu partenerii din cadrul coaliţiei împotriva terorismului, adică Statele Unite şi Marea Britanie.

Noul proiect al ministerului Apărării vine la un an de când PNL a lansat o campanie naţională de strângere de semnături în favoarea retragerii trupelor din Irak, demers susţinut şi de restul partidelor politice, cu exepţia PD şi PLD. Dacă va fi aprobat, proiectul ar urma să modifice Legea 42 pe 2004.

Antena 3

Adauga un comentariu

*