Intepaturi publice intre PLD si PD

Conferinta judeteana a Partidului Liberal Democrat a prilejuit nu doar discursuri arzatoare ale liderilor mari si mici sau alegerea presedintelui si a echipei sale (Ioan Chiriac plus oamenii sai de baza cu care a plecat din PNL Bacau).

stolo.jpgDe la tribuna s-au rostit si cuvantarile invitatilor din alte partide politice, care au fost aproape toti in ton cu momentul oarecum festiv, mai ales ca la prezidiu ascultau Theodor Stolojan, Raluca Turcanu si alti lideri PLD. Cosmin Necula, presedintele tineretului PSD, a gasit normalele aprecieri pentru competitorii politici, pe care i-a invitat la o colaborare in folosul bacauanilor. La fel si Victor Mitocaru, vicepresedintele PRM Bacau, care a laudat liberalismul si a facut apel la recuperarea unei personalitati importante a dreptei bacauane, Mircea Cancicov. Surpriza, neplacuta pentru membri PLD, a venit din partea senatorului PD Cristian Cucuianu. Acesta a labartat destul de stangaci un apel la intarirea frontului de dreapta din Romania (desi domnia sa era social-democrat atunci cand a fost ales parlamentar), front pe care cele doua partide ar fi solutia ideala. Numai ca, in viziunea senatorului Cucuianu, si probabil a tuturor membrilor PD, formatiunea lui Theodor Stolojan este doar o anexa politica la carul triumfal al partidului tutelat de Traian Basescu. „Noi, PD-ul, ca principala forta politica a Romaniei, vom avea un rol decisiv in constructia europeana din viitorii ani. Speram ca si PLD-ul, dupa ce se va organiza, sa fie alaturi de noi”, a glasuit Cristia Cucuianu.

Raluca a fost barbata

Minimalizarea locului si rolului PLD in duetul politic probasescian nu a ramas nesanctionata. Cea care a platit infatuarea pedista a fost Raluca Turcanu. Dupa ce a spus ca, din punct de vedere organizatoric, PLD se apropie de nivelul PD, vicepresedintele pentru comunicare si imagine a aruncat ditamai sulita: „Noi, PLD, avem in trioul Stolojan-Flutur-Stoica un atu foarte puternic in batalia electorala. Pentru PD, domnul Basescu este acest atu.” Adica, noi avem oameni valorosi, pe voi va tine sus presedintele. Si pentru a desparti si mai clar apele dreptei in Romania, Raluca Turcan a spus raspicat ca PLD este „singura optiune liberala din Romania.” Desi la conferinta de presa ce a urmat conferintei Raluca Turcan a incercat sa-si nuanteze pozitia, deranjul a parut evident chiar si atunci cand au fost enumerat numele liderilor PD care, chipurile, ar echivala cu tripleta de aur a PLD. Oricum, a spus Turcan, sefii PD sunt mai slabi decat Basescu.

„Draga Stolo” nu-i cu Basescu

Dar poate mai surprinzatoare a fost pozitia lui Theodor Stolojan care l-a lasat in ofsaid pe Traian Basescu declarand ca „sunt bani pentru pensii”. Uzitand de argumente economice concrete, Stolojan a demonstrat ca, prin stoparea risipei banilor publici, este posibila cresterea pensiilor. Fostul angajat al Bancii Mondiale a considerat chiar ca, din punct de vedere economic si moral, este in ordine ca sumele necesare sa fie luate din bugetul de stat pentru completarea fondului de pensii. Un alt punct delicat atinst de Stolojan a fost cel legat de Mona Musca. Dupa ce si-a exprimat convingerea si speranta ca fosta turnatoare a Securitatii va reveni in politica, presedintele PLD a numit-o pe aceasta „o victima a unui sistem incoerent, care a lucrat cu standarde diferite.” Referirea subtila a fost destul de clara avand in vedere ca presedintele Basescu a controlat evident CNSAS, institutia care a aruncat pe piata dosarul de colaboratoare al Monei Musca.

Nelu BROSTEANU

Adauga un comentariu

*