Fosforul deversat din trenul deraiat în Ucraina a luat foc din nou

Fosforul scurs din trenul care a deraiat la 16 iulie în Ucraina a luat foc din nou vineri, la Ojidov, în regiunea Lvov, informează site-ul ucrainean ForUm.

Cauza incendiului este curăţarea defectuoasă a solului. Numai o cantitate mică de sol a fost îndepărtat, dar acest fapt nu a fost raportat oficial, a informat un deputat din consiliul regiunii Buski, Rostislav Slipeţ. Oficiali ai consiliului regiunii Buski şi ai consiliului Lvov au venit la locul noului incendiu.

Rostislav SlipeÅ£ este citat ÅŸi de agenÅ£ia Intzerfax-Ucraina, preluată de agenÅ£ia germană DPA. Focul a izbucnit în cursul dimineÅ£ii ÅŸi a determinat degajarea unui nou nor toxic în atmosferă, potrivit oficialului. Locul unde s-a deversat fosforul, la 16 iulie, a fumegat constant ÅŸi a luat foc spontan vineri dimineaÅ£a, a spus SlipeÅ£, care a acuzat autorităţile – aflate în campanie electorală – că au făcut o operaÅ£iune superficială de curăţare a locului.

La 16 iulie, 15 vagoane ale unui tren ce transporta fosfor din Kazahstan spre Polonia au deraiat în regiunea Lvov, iar şase dintre ele au luat foc. În timpul stingerii incendiului, s-a degajat un nor toxic care s-a răspândit în regiune, 14 localităţi fiind în aria de pericol.

Circa 150 de tone de fosfor alb s-au scurs în urma accidentului din 16 iulie, potrivit estimărilor. Peste 145 de persoane au fost spitalizate, iar accidentul a dus la evacuarea a circa 2.000 de oameni din regiunea Lvov.

Fosforul, un element folosit în fabricarea îngrăşămintelor pentru agricultură, dar şi a explozibililor, se aprinde foarte uşor în contact cu oxigenul.

Guvernul Ucrainei a declarat la 27 iulie că locul unde s-a produs accidentul a fost curăţat.

Politicienii din opoziţie au cerut demisia ministrului transporturilor, Mikola Rudolkovski, unul dintre principalii lideri ai coaliţiei guvernamentale aflate la putere. Rudolkovski a repetat în ultimele săptămâni că îşi face treaba bine şi nu intenţionează să demisioneze.

Adauga un comentariu

*