CNN: 300 de civili afgani posibil să fi fost ucişi de către trupele străine

Autorităţile afgane au început să investigheze vineri mai multe rapoarte, neconfirmate, cum că între 200 şi 300 de civili au fost omorâţi în urma unor bombardamente executate de către forţele occidentale în provinca Helmand, informează postul CNN.

Şeful poliţiei din provincia Helmand, Mohammad Hussein Andiwal, a putut confirma până acum doar că joi au avut loc într-adevăr „bombardamente grele” şi că 20 de civili răniţi au ajuns la principalul spital din capitala provinciei.

Rezidenţii din districtul Baghran, situat în nordul provinciei, au raportat autorităţilor locale şi jurnaliştilor că între 200 şi 300 de civili au fost omorâţi sau răniţi de către bombardamentele occidentalilor. Rapoarte asemănătoare a primit la Kabul şi unul dintre reprezentanţii provinciei în parlament, deputatul Mohammad Anwar.

Martorii au declarat că bombardamentele au vizat o mulţime de oameni care se strânsese într-o piaţă pentru a asista la o execuţie publică organizată de către luptătorii talibani. Un purtător de cuvânt al talibanilor a declarat însă că joi nu a avut loc nici o execuţie publică, iar victimele participau de fapt la un ceremonial religios.

În regiune operează atât forţele NATO, cât şi cele ale coaliţiei conduse de către SUA, Helmand fiind considerată unul dintre bastioanele talibanilor. Armata SUA a confirmat doar că a executat joi „o lovitură aeriană de precizie” care viza „doi importanţi lideri talibani” ce participau la o întâlnire în districtul Baghran. Oficialii americani spun că nu cunosc deocamdată rezultatul operaţiunii.

Dacă rapoartele se vor confirma, acesta ar deveni cel mai mare număr de civili afgani ucişi de către trupele străine, în acelaşi incident, de la invazia din 2001. Conform autorităţilor afgane şi organizaţilor nonguvernamentale, occidentalii au ucis de la începutul anului peste 350 de civili afgani. Amos News

Adauga un comentariu

*