Apa onestenilor a intrat la … apa

Consumul de apa rece a scazut dramatic la Onesti, cu peste 80 %, cauza principala fiind montarea de contoare in tot orasul, mai ales in apartamentele onestenilor.

“Pana acum 5 – 6 ani, consumul de apa era de peste 1,5 milioane de metri cubi, iar acum a ajuns la 280.000 mc si inca scade”, a precizat primarul Emil Lemnaru. Pentru buzunarele oamenilor, montarea contoarelor a avut rezultate pozitive, ca urmare a scaderii consumului si a cheltuielilor. Pe baza masuratorilor indicate de contor, oamenii isi pot limita consumul, in functie de banii disponibili pentru plata acestuia.

Insa efectele negative au fost resimtite din plin de furnizorul de apa rece, SC Apa-Canal SA Onesti. Pentru furnizor, scaderea consumului a insemnat, in primul rand, scaderea vanzarilor si a incasarilor.

In plus, au crescut pierderile datorate cheltuielilor cu forta de munca. “Numarul salariatilor nu depinde de consum, ci de lungimea retelelor de apa si canalizare – ne-a declarat Marilena Vicol, directorul SC Apa-Canal SA Onesti. Iar retelele au ramas aceleasi, indiferent daca a scazut consumul, motiv pentru care am fost obligati sa pastram numarul de angajati pentru intretinerea acestor retele, intrucat exista niste norme clare, peste care nu putem trece”.

Fata de reducerea cu peste 80 % a consumului, in situatia in care numarul de angajati pentru intretinerea retelelor nu poate fi scazut, ar fi aparut necesitatea de a creste substantial tarifele pentru furnizarea apei reci. Insa o astfel de masura nu poate fi luata, pentru ca tarifele se aproba de autoritatea nationala de reglementare in domeniu si de consiliul local, iar cetateanul de rand nu mai poate suporta povara unor noi cresteri de preturi. Directorul SC Apa-Canal SA Onesti, Marilena Vicol, considera ca singura solutie o reprezinta reintrarea in sistem a marilor consumatori industriali, care ar putea duce la o crestere a consumului de apa rece, echivalenta cu o crestere a vanzarilor din partea furnizorului.

Gheorghe LEU

Adauga un comentariu

*