Românii devin asiguraţi dacă îşi plătesc contribuţia la sănătate retroactiv pe 6 luni

Românii îşi pot dobândi statutul de asiguraţi în sistemul public de asigurări de sănătate dacă îşi plătesc contribuţia la asigurările sociale de sănătate retroactiv pe o perioadă de şase luni, faţă de prevederile anterioare când plata trebuia făcută retroactiv pentru cinci ani.

Măsura a intrat în vigoare în data de 27 iulie la publicarea în Monitorul Oficial a Legii pentru modificarea Legii pentru Reforma în Sănătate 95 pe 2006.

Potrivit modificărilor, persoanele care din diferite motive nu pot să dovedească faptul că sunt asiguraţi în sistemul public de asigurări de sănătate, vor trebui să plătească contravaloarea contribuţiei legale lunare pe ultimele 6 luni, cu penalizări, faţă de prevederile anterioare când trebuiau să achite contribuţia pe ultimii cinci ani, cu penalizări, conform Legii 95.

Plata contribuţiei dovedeşte calitatea de asigurat a persoanei necesară în diverse situaţii ca înscrierea pe lista unui medic de familie, obţinerea unor servicii medicale gratuite, solicitarea cardului de asigurat european, etc. Prin lege, calitatea de asigurat se dovedeşte prin adeverinţă de la angajator a plăţii contribuţiei la Fondul Unic de Asigurări Sociale de Sănătate sau printr-o chitanţă, în cazul celor care îşi plătesc singuri contribuţia. NewsIn

Adauga un comentariu

*