Afganistan: Al doilea ostatic sud-coreean executat

Un al doilea ostatic, care făcea parte din grupul celor 23 de sud-coreeni răpiţi în urmă cu două săptămâni, a fost executat de către talibani, anunţă agenţia France Press. Corpul acestuia a fost găsit în noaptea de luni spre marţi în provincia Ghazni.

Talibanii au dat, marţi, un nou ultimatum guvernului de la Kabul. Acesta trebuie să elibereze cel puţin opt prizonieri talibani în schimbul celor 21 de sud-coreeni rămaşi în viaţă. Ultimatumul va expira miercuri, la ora 12.00.

Yousuf Ahmadi, un purtător de cuvânt al talibanilor, a declarat pentru AFP că „Dacă cererile noastre nu vor fi îndeplinite până atunci, vom începe să-i ucidem şi pe restul de sud-coreeni.”

Ultimul ostatic executat se numeşte Shim Sung-Min, de 29 de ani, fost angajat al unei companii de IT din Seul, care îşi părăsise locul de muncă în urmă cu două luni pentru a se alătura bisericii din care fac parte şi ceilalţi ostatici. Corpul acestuia a fost găsit pe marginea unui drum şi prezenta patru sau cinci urme de gloanţe în zona capului şi a pieptului.

După mai multe ultimatumuri respinse de guvern, talibanii l-au executat miercurea trecută pe liderul grupului de ostatici, pastorul Bae Hyung-kyu. În săptămâna următoare, mai multe termene-limită anunţate de talibani pentru producerea schimbului de prizonieri au trecut fără ca vreun alt ostatic să fie executat.

Cei 23 de sud-coreeni sunt membrii unui cult creştin şi veniseră în Afganistan în cadrul unei misiuni umanitare. 16 dintre membrii grupului sunt femei, iar talibanii susţin că toate s-au îmbolnăvit în timpul detenţiei.

Autorităţile de la Kabul refuză să-i elibereze pe prizonierii talibani, susţinând că aceasta i-ar încuraja să răpească alte persoane. Guvernul sud-coreean a cerut în schimb comunităţii internaţionale să „dea dovadă de flexibilitate” pentru a se putea salva viaţa ostaticilor.

Adauga un comentariu

*