Parc european in Moinesti

Pe 18 iulie, compania Petrom a organizat Gala de decernare a premiilor in cadrul concursului “Parcurile viitorului”. Evenimentul s-a desfãsurat la Bucuresti, la Institutul de Stiinte Agronomice.

Proiectul “Parcurile viitorului”, care include un concurs de arhitecturã, urmãreste amenajarea unei serii de parcuri la standarde europene si reconfigurarea, panã in 2008, a zonelor verzi din cinci orase: Pitesti, Moinesti, Bucuresti, Targoviste si Timisoara. Prima fazã (adicã panã la sfarsitul acestui an) va consta in reconfigurarea a trei parcuri din Bucuresti (Parcul Lunca Florilor), Moinesti (Parcul Central) si Pitesti (Expo Parc). Pentru cele trei orase, Petrom si-a propus sã aloce un milion si jumãtate de euro.

Foarfeca dadaistã

Proiectele parcurilor sunt concepute in totalitate de studenti de la facultãtile de arhitecturã si peisagistica din tarã. “Cine sã facã mai bine aceste proiecte ale viitorului decat tanãra generatie de arhitecti si peisagisti?”, au spus organizatorii. Provocati de sumele mari puse in joc (4.000 euro, premiul I, 1.000 euro – II si 500 de euro – premiul III), studentii din intreaga tarã au depus 24 de proiecte care au fost analizate de specalisti panã la ultimul detaliu. Proiectul care a obtinut premiul I pentru orasul Moinesti a fost realizat de Ecaterina Dobrescu si Alexandru Matei, studenti in anul III la Facultatea de Urbanism, UAIUM Bucuresti. Tinerii arhitecti vor avea ocazia sã isi vadã ideea pusã in practicã panã la sfarsitul anului. Parcul pe care il vor amenaja va arãta original de…avangardist. Moinestenii se vor plimba pe aleile unui parc modern, conceput in maniera dada-istã. Elementul care a determinat ideea proiectului a fost personalitatea lui Tristan Tzara, nãscut in Moinesti.

Plimbare pe sub…lãmpi solare

Urmãrind maniera avangardistã de creatie in domeniul literaturii, “prin decuparea cuvintelor din ziare, elementul emblematic al proiectului va fi o foarfecã supradimensionatã, care dã impresia cã taie pãmantul. Se va stabili si o relatie vizualã cu monumentul care semnaleazã locul fostei case a poetului Tristan Tzara”, au precizat tinerii creatori. Tinerii arhitecti propun in acest parc folosirea de surse de energie alternativã: energia solarã in alimentarea corpurilor de iluminat.

Primar multumit

Prezent la Galã, dar si membru al juriului in acest concurs, primarul Municipiului Moinesti, Vasile Ailincãi, si-a mãrturisit satisfactia si speranta cã va fi un proiect viabil, specific zonei Moinestiului, prin care sã fie pãstrate elementele specifice zonei de munte, cu referire la peisagisticã si vegetatie. “Pentru orasul Moinesti, orice investitie este importantã. Proiectul castigãtor este foarte interesant, va face legãtura cu biblioteca si Casa Cãsãtoriilor. Va fi un parc al viitorului pentru cã e vorba de sãnãtate si educatie si este un mare motiv de bucurie pentru orasul nostru primenirea unui parc care inseamnã loc de promenadã, unde sã iti incarci bateriile si plãmanii.”.

Aida PULPAN

Comentarii

  1. Cotoi Dinu a zis:

    Ma intereseaza proiectarea unui parc si spatiu de joaca pentru copii din comuna Batos, judetul Mures.

Adauga un comentariu

*