Păduri şi păşuni mistuite de incendii în mai multe judeţe

Pompierii se luptă cu incendiile care mistuie păduri şi păşuni şi chiar o casă de vacanţă. Cele mai multe în Harghita, dar şi în Hunedoara şi Caraş Severin.

Zeci de pompieri şi voluntari s-au luptat toată noaptea de duminică spre luni pentru stingerea unui incendiu de păşune împădurită, izbucnit în judeţul Harghita.

Incendiul a afectat un perimetru izolat de pe raza comunei Ciucsângeorgiu, păşunea împădurită aparţinând composesoratului din localitate.

Dispecerul de serviciu de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Harghita, Simion Bentea, a declarat că, la faţa locului, s-au deplasat aproximativ 25 de pompieri militari şi 50 de voluntari, care au intervenit cu mături şi lopeţi, deoarece zona este izolată şi nu permite folosirea autospecialelor cu apă. În schimb, forţele de intervenţie au utilizat două tractoare pentru a brăzda pământul şi a delimita perimetrul incendiat.

Potrivit primelor informaţii, este vorba de zece hectare de păşune împădurită cuprinse de flăcări, cauza declanşării incendiului fiind, deocamdată, necunoscută. Pompierii spun că în apropiere este o stână şi nu este exclus ca incendiul să fi izbucnit de la un foc lăsat nesupravegheat.

Tot în Harghita, o casă de vacanţă din oraşul Cristuru Secuiesc a fost cuprinsă de flăcări, în noaptea de duminică spre luni, după ce scânteile de la mai multe artificii trase de vecini au căzut pe acoperişul acesteia. Pagubele au fost evaluate la 50.000 de lei.

Şeful Biroului Arme Explozivi şi Substanţe Toxice din cadrul IPJ Harghita, comisarul şef Ştefan Teslovan, a afirmat că folosirea artificiilor nu a fost autorizată, motiv pentru care o echipă de cercetare s-a deplasat la faţa locului pentru efectuarea investigaţiilor. Comisarul şef a precizat că, dacă se va dovedi că incendiul a fost provocat de focul de artificii, cei vinovaţi vor fi traşi la răspundere pentru nerespectarea regimului substanţelor explozibile şi distrugere.

În judeţul Hunedoara, o pădure de molid situată la o altitudine de 1.500 de metri în zona Scrana-Brădoiu, din Munţii Orăştiei, a luat foc duminică, pompierii militari, ajutaţi de silvicultori, reuşind să izoleze focarul de incendiu.

„ÃŽn zonă a fost creată o fâşie de protecÅ£ie pentru izolarea focului. ÃŽn cursul nopÅ£ii de duminică spre luni, locul a fost supravegheat pentru a se preveni o eventuală extindere a incendiului”, a declarat, luni, inspectorul-ÅŸef al Inspectoratului pentru SituaÅ£ii de Urgenţă (ISU) Hunedoara, colonel Petru Stăncoane.

Incendiul a izbucnit într-o zonă în care se aflau resturi de lemn rămase de la o fostă exploatare forestieră. Acestea au ars pe o suprafaţă de aproape opt hectare. Până la intervenţia pompierilor militari, focul a mai cuprins aproape 1,5 hectare din pădurea de molid aflată în vecinătate.

Primele constatări de la faţa locului nu exclud posibilitatea ca incendiul să fi fost declanşat din neglijenţă, deoarece prin zonă trece un drum.

În judeţul Caraş Severin un incendiu declanşat pe 25 iulie pe versanţii muntoşi ai comunei Topleţ s-a extins de la 15 hectare, pe cât se propagase în cursul zilei de duminică, la 40 de hectare, în dimineaţa zilei de luni.

Reprezentantul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Mehedinţi, Florentin Dragomir, a declarat Agenţiei ROMPRES că, din cauza curenţilor de aer, flăcările au părăsit aria protejată a Parcului Naţional Domogled-Valea Cernei şi au pătruns în fondul forestier ai cărui proprietari sunt cetăţeni din Topleţ şi alte localităţi învecinate.

Incendiul din perimetrul comunei Topleţ s-a declanşat în cursul nopţii de miercuri spre joi probabil de la un foc pus de un localnic pentru igienizarea unui teren şi lăsat nesupravegheat. ROMPRES

Adauga un comentariu

*