Iarna vrajbei noastre

O notita aparuta zilele trecute in presa locala a trecut suntem siguri neobservata pentru simplu fapt ca nu are nici o legatura cu perioada caniculara pe care o traversam. Ba dimpotriva, ea vorbeste de ceea ce vom face la iarna. Or, logic vorbind, cine se gândeste in aceasta perioada la reabilitarea termica a locuintelor? Nimeni! Cu toate acestea, municipalitatea dupa principiul “omul gospodar isi face vara sanie si iarna car” ar trebui sa se aplece putin si asupra acestei probleme care treneaza de ceva timp.
Procesul de reabilitare termica este un proiect national demarat de pe vremea cabinetului Nastase si care ar fi trebuit sa permita in maxim 11 ani reabilitarea termica a spatiilor locative construite in perioada 1950-1985. Pentru a veni in sprijinul locatarilor care, in marea lor majoritate, abia reusesc sa-si plateasca cheltuielile curente de intretinere, s-a stabilit ca 15% din cheltuielile de executie se asigura din fondul de reparatii al asociatiilor de proprietar iar 85% din acestea se asigura din credite bancare (30% din credit se “acopera” prin subventie de la bugetul de stat). Ceea ce poate nu se stie este ca, in acest moment, Bacaul risca sa piarda banii guvernamentali daca cei din conducerea asociatiilor de proprietari vor continua sa ramâna reticenti fata de proiect. Practic, daca pâna la 1 iulie asociatiile nu vor semna conventiile cu municipalitatea banii pentru subventie vor lua calea altor localitati care se arata mai interesate de aceste sume.
Se pune fireasca intrebare de ce asociatiile de locatari refuza semnarea respectivelor conventii? Raspunsul este simplu: saracia! ~n conditiile in care municipalitatea nu a venit cu nici o oferta concreta in ceea ce priveste finantarea lucrarilor iar datoriile asociatiilor sunt astronomice, presedintii de asociatie isi pun intrebari firesti legate de posibilitatea garantarii si rambursarii creditelor necesare acoperirii costurilor de executie. In mod normal, primarul ar fi trebuit deja sa fi avut o serie de intilniri cu reprezentatii asociatiilor de locatari si cu cei ai sistemului bancar pentru a gasi solutiile de finantare necesare. Mai explicit, municipalitatea ar trebui sa fie in fata bancilor garantul moral si financiar pentru a obtine de la acestea creditele necesare urmând ca apoi benficiarii, adica locatarii, sa suporte in rate achitarea acestora. O solutie simpla, viabila, care a mai fost aplicata si in alte localitati si care ar rezolva o suma de alte probleme derivate din aceasta problema. Printre altele aceasta ar fi, de exemplu, o cale simpla de a opri avalansa de debransari si de a indeparta spectrul falimentului de pe fata CET-ului. Din pacate, primarul Stavarache in loc sa se ocupe si de aceasta “minora” problema este prea ocupat de a se lupta cu presa sau de a oferi bacaoanilor mai mult circ decât pâine. Numai ca la iarna, care s-ar putea dovedi iarna vrajbei noastre, sa trebuiasca sa raspunda unor intrebari firesti ale locuitorilor care au mai ramas captivi in sistemul de termoficare si care vor constata ca fiorii ce le vor trece pe spinare se vor datora nu atât temperaturilor scazute cât mai ales notelor de plata la intretinere. Note de plata care ar trebui sa scada daca cineva ales de noi toti ar avea timp si de aceasta minora problema a reabilitarii termice. Dar, mai vorbim de acest subiect la iarna!
Danut DUDU

Adauga un comentariu

*