Comisia Europeană nu va recomanda activarea clauzei de salvgardare, dar va continua să urmărească reforma justiţiei din România

Comisia Europeană va difuza, miercuri, la amiază, la Bruxelles, rapoartele cu privire la progresele pe care România şi Bulgaria le-au înregistrat în domeniul combaterii corupţiei şi reformării sistemelor juridice după aderarea la UE.

Deşi conţinutul exact al documentelor va fi definitivat abia în cursul dimineţii de Colegiul Comisarilor europeni, informaţiile publicate de mass-media converg spre ideea că executivul comunitar nu va recomanda activarea clauzei de salvgardare, deşi va constata că nu au fost îndeplinite toate condiţionalităţile /patru pentru România şi şase pentru Bulgaria/ fixate înainte de primirea calităţii de membru cu drepturi depline a UE de către cele două state vecine.

România a înregistrat progrese în remedierea deficienţelor care ar fi putut afecta aplicarea eficientă a legislaţiei, politicilor şi programelor UE şi, dacă va continua cu perseverenţă pe aceeaşi cale, nu este adecvată recurgerea la clauza de salvgardare menţionată în Tratatul de Aderare, va constata raportul.

Apreciind că este nevoie de mai mult timp pentru a se demonstra că progresele legislative vor da rezultate în domeniile cheie, Comisia |Europeană va solicita României să acorde atenţie anumitor aspecte concrete şi va urmări şi pe viitor aceste evoluţii, elaborând, în iunie 2008, un nou raport de genul celui publicat la 27 iunie 2007.

Punând accentul pe nevoia intensificării luptei împotriva corupţiei, mai ales la nivel înalt, Comisia recomandă finalizarea adoptării noilor coduri de procedură civilă, respectiv, penală, o activitate eficientă a Agenţiei Naţionale pentru Integritate şi întărirea capacităţii sistemului juridic la toate nivelurile.

Rapoartele, elaborate de Unitatea de coordonare şi planificare a Comisiei Europene vor fi prezentate, în jurul orei 12,00 locale /13,00 ora Bucureştiului/ într-o conferinţă de presă ţinută de preşedintele executivului comunitar, Jose Manuel Durao Barroso. Ulterior, documentele vor fi supuse atenţiei Consiliului Uniunii Europene şi Parlamentului European.

Adauga un comentariu

*