Chirurgia transgastrică, operarea organelor interne trecând prin gură

Imaginaţi-vă o chirurgie ce se poate practica fără anestezie generală şi nu lasă nici o cicatrice vizibilă. Singurul ei inconvenient este că ea vă poate lăsa un gust foarte neplăcut în gură, căci poate pe acolo v-a fost scoasă splina sau prostata. Într-adevăr, chirurgia transgastrică constă în trecerea unor instrumente chirurgicale flexibile si a unei camere de luat vederi prin gura pacientului, pentru a ajunge în cavitatea abdominală prin intermediul unei incizii făcute în peretele stomacului. Odată terminată operaţia, chirurgul scoate pe gură ţesutul sau organul prelevat, apoi coase la loc orificiul făcut în stomac, explică Duncan Graham-Rowe în articolul său apărut într-o ediţie recentă a revistei londoneze New Scientist şi preluat de ultimul număr al săptămânalului Courrier International.

La Ohio State Medical Center, din Statele Unite ale Americii, zece pacienÅ£i au fost diagnosticaÅ£i cu cancer de pancreas graÅ£ie unor tehnici de explorare pe cale bucală, în timp ce chirurgii le-au scos vezica biliară la două femei – una aflată la New York ÅŸi cealaltă, la Strasbourg – utilizând o tehnică analogă: au ajuns în cavitatea abdominală printr-o incizie în vagin. Ca toate formele de chirurgie, o intervenÅ£ie transgastrică nu este lipsită de riscuri, căci hemoragia internă este întotdeauna posibilă.

Pe de altă parte, pentru a putea opera cu uşurinţă, chirurgii umflă cavitatea abdominală cu dioxid de carbon /CO2/, fapt ce poate cauza dureri postoperatorii. Succesul acestor operaţii ar putea, însă, incita numeroşi chirurgi să recurgă la această tehnică, ceea ce ar contribui la înlăturarea ultimelor obstacole etice.

DeÅŸi trebuie incizat peretele stomacului, operaÅ£ia este relativ nedureroasă, căci stomacul este mult mai puÅ£in inervat decât pielea. ”Cu laparoscopia clasică, pacienÅ£ii sunt în concediu medical timp de mai multe zile”, explică Lee Swanstrom, directorul Oregon Clinic din Portland, Statele Unite, specializat în chirurgie gastrointestinală ÅŸi în laparoscopie. ”Cu chirurgia transgastrică, ei ar putea reveni la lucru chiar în aceeaÅŸi zi”, adaugă el.

Durerea fiind cât se poate de mică, practicarea acestei intervenţii chirurgicale este posibilă şi sub un sedativ uşor, şi nu sub anestezie generală. În consecinţă, ar putea fi operaţi şi pacienţi în vârstă sau infirmi.

Trecerea prin stomac ar putea reduce ÅŸi riscul unor infecÅ£ii postoperatorii, îndeosebi cea cauzată de stafilococul auriu rezistent la meticilină /MRSA/. ”Dacă nu este incizată pielea, MRSA nu poate pătrunde în organism”, dă asigurări Paul Swain, endoscopist în cadrul Imperial College din Londra. Åži, chiar dacă există un risc de infectare a cavităţii abdominale cu bacterii din tubul digestiv, unele studii realizate pe animale indică faptul că riscul este limitat. ”Sucul gastric curăţă bine, puÅ£ine bacterii îl suportă”, adaugă Paul Swain. Aceasta este situaÅ£ia, cel puÅ£in în ceea ce priveÅŸte teoria.

”Suntem doar în stadiul ipotezelor”, comentează Per-Ola Park, care a efectuat studii în privinÅ£a chirurgiei transgastrice la Spitalul Universitar Sahlgrenska din Goteborg, Suedia. Desigur, tehnici foarte complexe au fost testate cu succes pe porci, dar este greu ca, în aceste teste, să se evalueze anumite detalii, cum ar fi nivelul durerii. Cu toate acestea, Paul Swain consideră că trebuie să se continue hotărât pe această cale. ”Dacă pot alege, pacienÅ£ii vor prefera să nu aibă cicatrice, ÅŸi este foarte normal”, asigură el.
/Rompres/

Adauga un comentariu

*