BNR a coborât pentru a patra oară consecutiv dobânda cheie la 7,00%

Boardul băncii centrale a coborât, luni, dobânda cheie de la 7,25% la 7,00%, confirmând aşteptările analiştilor, deoarece consideră că inflaţia evoluează în limitele estimate, dar menţine nivelul rezervelor minime obligatorii, din cauza intensificării ritmului de creştere a creditelor în valută.

Mişcarea este a patra reducere consecutivă a dobânzii de politică monetară de către conducerea Băncii Naţionale a României (BNR).

Conducerea BNR a hotărât de asemenea „exercitarea prin intermediul operaÅ£iunilor de piaţă a unui control al lichidităţii adecvat condiÅ£iilor de pe pieÅ£ele financiare”.

Conducerea băncii centrale apreciază că nivelul inflaÅ£iei din luna mai, de 3,81%, deÅŸi în uÅŸoară creÅŸtere faţă de martie ÅŸi aprilie, este „compatibil cu atingerea obiectivelor de dezinflaÅ£ie pe termen mediu”. InflaÅ£ia de bază (CORE), calculată în condiÅ£iile eliminării impactului taxei pe viciu introdusă anul trecut, a coborât la 2,7% în luna mai faţă de 2,8% în luna aprilie ÅŸi 3% în decembrie 2006, se mai aminteÅŸte în comunicat.

„Reducerea inflaÅ£iei de bază atestă menÅ£inerea unor condiÅ£ii monetare de ansamblu restrictive în contextul recentelor ajustări ale nivelurilor instrumentelor de politică monetară, al unei aprecieri mai pronunÅ£ate a monedei naÅ£ionale ÅŸi al menÅ£inerii nivelului actual al ratelor rezervelor minime obligatorii”, se menÅ£ionează în comunicat.

„Analiza celor mai recente evoluÅ£ii ale indicatorilor macroeconomici relevă continuarea procesului de dezinflaÅ£ie, o relativă temperare a ritmului de creÅŸtere economică, dar ÅŸi adâncirea deficitului de cont curent în contextul persistenÅ£ei unei dinamici înalte a absorbÅ£iei interne”, se arată în comunicatul BNR.

TotuÅŸi, avertizează banca centrală, ritmul de creÅŸtere a salariilor „s-a menÅ£inut la un nivel înalt, simultan cu accentuarea tensiunilor pe piaÅ£a forÅ£ei de muncă”.

ÃŽn plan monetar, BNR remarcă „o încetinire marginală a ritmului de creÅŸtere a creditului neguvernamental, în condiÅ£iile unei temperări a dinamicii împrumuturilor în monedă naÅ£ională ÅŸi ale intensificării ritmului de creÅŸtere a creditelor în valută”.

DeÅŸi procesul de dezinflaÅ£ie a continuat, riscurile legate de majorarea salariilor, de atitudinea prociclică a politicii fiscale ÅŸi de o accentuare a dezechilibrului extern „reclamă păstrarea unei atitudini prudente a autorităţii monetare”, se mai spune în comunicatul BNR.

BNR reafirmă că va monitoriza cu vigilenţă evoluţiile indicatorilor macroeconomici şi perspectivele acestora în vederea asigurării condiţiilor monetare compatibile cu atingerea obiectivelor de dezinflaţie pe termen mediu şi a consolidării procesului de convergenţă cu Uniunea Europeană, contând, totodată, şi pe sprijinul celorlalte componente ale mixului de politici economice.

Ultimele trei decizii de scădere a dobânzii cheie au fost luate în şedinţele din 9 februarie (de la 8,75% la 8,00%), 26 martie (de la 8,00% la 7,50%) şi 2 mai (de la 7,50% la 7,25%).

Următoarea şedinţă dedicată politicii monetare a consiliului de administraţie al BNR va avea loc în data de 31 iulie 2007, când va fi analizat raportul trimestrial asupra inflaţiei.

Adauga un comentariu

*