Clarificari in cazul jandarmului acuzat de mita

Subofiterul Gruparii Mobile de Jandarmi Bacau, Constantin M., a fost pus la zid de toata lumea. Procurori, ziaristi, functionari ai Primariei. Este vinovat sau nu, jandarmul bacauan? Moral, da. Adevaratul vinovat este insa sistemul. A fost oare prima data cand s-a promis sau s-a dat mita pentru obtinerea unui apartament ANL de la Primarie?

Tocmai in momentul in care Jandarmeria se situa pe un loc de frunte in preferintele romanilor, a cazut bomba. Un jandarm bacauan ar fi promis o suma de bani printr-un biletel lasat pe masa unui functionar public din cadrul Serviciului Public de Administrare Fond Locativ si Indrumare Asociatie Proprietari, pe scurt SPAFLIAP, daca va obtine un apartament ANL! Ca n-ar fi scris el biletul ci un prieten de-al sau, ca acesta ar fi lasat intentionat biletul pe masa, conteaza mai putin. Cert este ca dupa ce au fost „turnati” la Directia Generala Anticoruptie Bacau, cei doi, potrivit comisarului Ovidiu Neicutescu, ofiter cu relatii publice si prevenire in cadrul acestei Directii, „acestia si-au mentinut promisiunea de oferire a sumei pentru promovarea dosarului”. S-a intocmit dosar penal care a fost inaintat Parchetului de pe langa Tribunalul Bacau. Un lucru trebuie subliniat, subofiterul nu se afla in timpul serviciului, era deci un simplu ceatean disperat ca nu are unde locui, nu jandarm!

De ce au insistat cei doi in oferirea sumei?

Se pun mai multe intrebari. Din ce cauza au apelat jandarmul bacauan si prietenul sau la aceasta metoda? Aveau informatii ca s-a procedat in acest fel si de catre alte persoane care s-au ales cu un apartament ANL? Nu cumva unii functionari din SPAFLIAP au creat impresia solicitantilor ca se poate apela si la astfel de „gesturi”? Banuim ca motivele care i-au determinat pe cei doi, jandarmul si prietenul sau, sa foloseasca aceasta metoda au fost destul de intemeiate, de vreme ce, chiar si in fata anchetatorilor, stiind ce-i asteapta, ei au continuat sa sustina pe parcursul cercetarilor ca isi mentin promisiunea de oferire a unei sume de bani si chiar sa insereze date false in dosar pentru a obtine locuinta!

Sistemul din Primarie este de vina!

Poate ca repartitia de locuinte din fondul locativ al Consiliului Local -ANL ar trebui facuta pe domenii de activitate in ceea ce-i priveste pe procurori, judecatori, ofiteri, subofiteri de politie, MApN, Jandamerie, in conditiile in care acestia ar putea cerceta activitatea celor care se ocupa de repartizarea locuintelor ANL. Aceste institutii publice sa prezinte CL o selectie proprie a celor indreptatiti sa primeasca o locuinta ANL si pe un criteriu de proportionalitate, in functie de numarul de angajati, sa se repartizeze numarul corespunzator de locuinte, care sa nu intre in competitie cu ceilalti solicitanti.

Vinovat sau nu?

„In urma aparitiei in presa a unor articole referitoare la cazul unui subofiter de jandarmi din cadrul Gruparii de Jandarmi Mobila Bacau trimis in judecata de Parchetul de pe langa Tribunalul Bacau, precizam urmatoarele: Conform prevederilor legale, ofiterii , maistrii militari si subofiterii care sunt cercetati si judecati in stare de libertate se pun la dispozitie, drept pentru care, la nivelul unitatii s-a luat masura punerii la dispozitie a subofiterului pana la finalizarea cercetarilor. Avand in vedere faptul ca acuzatiile aduse subofiterului nu au legatura cu serviciul, se asteapta stabilirea adevarului , vinovatiei sau nevinovatiei subofiterului si apoi se vor lua masurile prevazute de lege”, se mentioneaza in comunicatul remis redactiei de cpt. Marius }aranu, ofiter relatii publice in cadrul Gruparii Mobile Jandarmi Bacau.
Nicolae TURCU

Adauga un comentariu

*