Rusia a testat prima rachetă capabilă să străpungă scutul american

Rusia a testat, în urmă cu câteva ore, un nou tip de rachetă balistică cu focoase multiple, capabilă să evite sistemele antirachetă, relatează ediţia on line a cotidianului rus Pravda.

Testul a avut loc lângă localitatea Znamensk din regiunea Astrahan în prezenţa vicepreşedintelui rus Serghei Ivanov şi a ministrului rus al apărării Anatol Serdiukov, anunţă Interfax.

Denumită Iskander, racheta este echipată cu un focus convenţional. Printre tipurile de “misiuni”, pe care aceasta le poate duce la îndeplinire, Pravda enumeră atât distrugerea obiectelor inamice aflate în zbor precum avioane sau rachete dar şi a sistemelor radar.

În timpul zborului Iskander nu urmează o traiectorie lineară simplă, fiind capabilă de schimbări bruşte de direcţie şi de abateri semnificative de la traseul ideal dintre punctul de lansare şi ţintă. Potrivit analiştilor militari aceste calităţi o fac greu de interceptat pentru orice sistem anti-balistic, care funcţionează în prezent.

Testul rusesc are loc în contextul în care discuţiile dintre Washington pe de o parte şi Praha şi Varşovia, pe de lată parte , privind amplasarea unor elemente ale scutului american antirachetă în Europa sunt pe cale să înceapă. Extinderea scutului în ţări din fosta sferă de influenţă a URSS a provocat nemulţumirea liderilor de la Moscova, care o consideră o ameninţare directă, anunţând în numeroase rânduri măsuri de răspuns.Amos News

Adauga un comentariu

*