Cristian Mungiu, acuzat de plagiat

Nici nu a apucat Cristian Mungiu sa-si savureze Marele Premiu obtinut la Cannes, ca la adresa lui a aparut prima contestatie. Prozatorul Dan Mihu il acuza pe Cristian Mungiu de copierea ideii care sta la baza filmului „4 luni, 3 saptamani si 2 zile”. Anul trecut, Dan Mihu a participat la concursul de scenarii organizat de HBO, cu o lucrare avand un subiect similar cu cel al filmului lui Mungiu.
In urma jurizarii, scenariul lui Mihu a fost declarat castigator, iar printre membrii juriului care au evaluat lucrarile inscrise s-a numarat si Cristian Mungiu. Nici regizorul premiat la Cannes si nici producatorul sau nu au putut fi contactati in cursul zilei de luni pentru a raspunde acuzelor lui Mihu.

In cursul zilei de luni, Mihu a transmis un mail catre mai multi reprezentanti ai presei, in care il acuza pe Mungiu ca a „a preluat exact tema propriului meu scenariu, premiat chiar de domnia-sa in vara anului trecut la concursul de scenarii originale HBO 2006”.

Contactat de HotNews.ro, Mihu sustine ca posibilitatea unei coincidente nefericite este aproape nula.

„E foarte putin probabil ca acest subiect sa fie tratat de doi barbati in acelasi timp, mai ales ca este o tema pe care femeile ar intelege-o mult mai usor. Stiu ca voi fi considerat ranchiunos si frustrat, insa vreau sa-mi fac publica opinia” a declarat Mihu.

Acesta considera ca cea mai potrivita atitudine ar fi fost ca Mungiu sa-l contacteze pentru a prelua idei din scenariu, sau, mai mult, pentru a-l dezvolta impreuna.

In opinia lui Mihu, una din secventele de mare impact din film il constituie imaginea violenta a unui avorton abandonat in baie, scena care se regaseste si in filmul lui Cristi Mungiu.

Ca urmare a acuzatiilor formulate de Dan Mihu, HotNews.ro a incercat sa-i contacteze atat pe Cristian Mungiu, cat si pe Dan Burlac – producatorul filmului – lucru ce nu a fost posibil.

Pelicula „4 luni, 3 saptamani si 2 zile” prezinta povestea unei tinere (interpretata de Laura Vasiliu) care avorteaza un copil nedorit si suporta apoi consecintele, intr-o Romanie comunista si dezumanizata.

Actiunea se petrece inainte de ’89, intr-un sistem totalitar. Titlul descrie lungimea exacta a perioadei in care Gabita (Laura Vasiliu) a lasat ca lucrurile sa se deruleze pana sa caute o persoana care face avorturi ilegale.

Otilia, prietena sa, nu numai ca o ajuta pe Gabita sa gaseasca banii necesari pentru procedura, dar se si duce sa se intalneasca cu omul care urmeaza sa realizeze operatia.

Adauga un comentariu

*