Colegiul National „Gheorghe Vranceanu” – sediul artei urbane pentru o zi

„URBANART REVOLUTION este un proiect destinat in special promovarii artei, indiferent de domeniul sau natura ei, insa, dincolo de organizarea eventurilor, scopul sau este de a pune la dispozitia artistilor cat mai multe informatii despre pictura, grafica, fotografie, teatru si nu in ultimul rand despre cultura HipHop (graffiti, bboyin(breakdance), mcin(rap), djin)!

Realizat de o echipa cu experienta in domeniul artei urbane si nu numai, se doreste a fi mai mult decat o simpla grupare a artelor, va ramane un ghid ce va va furniza cele mai bune informatii atat pentru arta cat si pentru cultura voastra generala. Toate astea adunand lumea, vorbind si aratand ce e arta cu adevarat! „ (http://www.about-uar.blogspot.com/)

Exact asta s-a si intamplat duminica, 20 mai a. c. pe terenul de sport al liceului Gheorghe Vranceanu. Oamenii s-au adunat si au aratat ce inseamna arta cu adevarat. In cazul de fata nu a fost vorba despre orice fel de arta ci ART| URBAN| sau GRAFFITI.

„Panza pictorilor” a fost zidul ce desparte terenul de sport de niste locuinte invecinate, iar „pictorii” au fost membrii crew-ului (un fel de echipa in lumea hip hop) ASC, initiale ce vin de la Aerosol Sub Control, membrii QAC si Nego(un artist din Hunedoara). Manuind cu indemanare sprayurile cu aerosol acestia au reusit sa dea viata vechiului zid monoton, umplandu-l cu o sumedenie de culori.

Cultura Hip Hop este o cultura care este prost vazuta la noi in tara. Multi o asociaza cu infractiuni, violenta, vulgaritate si alte aspecte negative dar uita de partea frumoasa, partea culturala si artistica. UrbanArt Revolution spera ca prin implicarea in evenimente si informarea corecta a maselor, lumea sa inteleaga adevaratul principiu al hip hop-ului : pace, iubire si unitate. Promovand arta si cultura in toate formele sale, aspectele negative nu vor mai incetosa mintile oamenilor.

Graffiti-ul fiind ilegal, artisii sunt deseori confundati cu criminalii de rand sau uneori chiar tratati mai prejos. Ei nu ranesc pe nimeni, nu pot fi pur si simplu bagati in aceeasi oala cu infractorii. Grafferii fac pur si simplu ceea ce le place adica ART|. Adevaratii artisti nu „mazgalesc” , cum spune lumea, tot ce le sta in cale. Ei nu picteaza pe monumente istorice, lacase de cult, cladiri noi si curate( respectand o alta arta: cea arhitecturala) „ne-am exprimat arta doar in locurile care aveau nevoie de o pata de culoare” spune Penz, un artist graffiti.

Alaturi de partea de graffiti evenimentul a fost insotit si de un concurs de baschet cu premii si un fundal sonor caracteristic fara de care atmosfera nu ar fi fost aceeasi si fara de care nu s-ar fi putut lipsi nici breakerii in dansurile lor.

Atmosfera a fost intretinuta si de membrii trupei de rap Epitaph care au cantat si relationat entuziasmati cu publicul.

Sa nu uitam insa ca toate acestea nu s-ar fi putut realiza fara ajutorul sponsorilor care s-au ocupat de partea financiara si fara aprobarea domnului director Andrei Gabriel si al consiliului de profesori de la Colegiul National Gheorghe Vranceanu. Domnul Director a fost foarte deschis la aceasta activitate, el contribuind si cu aparatura sonora.
Membrii UrbanArt si restul persoanelor interesate discuta despre pasiunile, activitatile lor si alte subiecte pe propriul forum UrbanArt Revolution: www.urbanart.3xforum.ro

* „Eventul a fost cea mai tare chestie la care am participat pana acum in Bacau. Felicitari organizatorilor pentru ca au reusit sa includa mai multe elemente in acelasi format, impacand astfel multa lume. Mult respect pentru toti ce au fost implicati cat si pentru cei ce au fost prezenti. Sper ca toata lumea sa se fi simtit bine la fel cum m-am simtit eu” spune Heraldic.

* „Felicitari pt . organizare si pt .modul de a sti sa desfasurati lucrurile. Totul a iesit mega ok. Felicitarile mele inca o data.” spune Buratino.

* „Felicitari participantilor, rezultatul a depasit nivelul asteptarilor mele. Nu ma pricep la aprecieri dar mi s-a parut o chestie deosebita, cum e nou acest fenomen pentru mine impactul a fost pe masura, sper cat de curand sa ne reintalnim pentru un nou eveniment graffiti.” Antonina (QAC)

* „Cel mai semnificativ eveniment de graffiti din istoria Bacaului plus unul dintre cele mai tari evenimente hip hop. Organizarea a fost foarte buna. Felicitari UrbanArt Revolution” Kremlin

* „A iesit prea tare toata treaba…multa munca depusa intr-un interval scurt de timp…respect UrbanArtRevolution si toti cei implicati” Kyoyf.

* „Totul parea sa mearga conform planului.. si evident ca exact cu o zi inainte de eveniment au intervenit tot felul de probleme care ne-au dat emotii dar pe care le-am rezolvat la timp! In ziua eventului totul a mers cum am planuit, mi-a placut ca toti se implicau si isi dadeau silinta indiferent ca apartinea sau nu urbanartului! Regret din partea vremii nu cred ca as putea spune avand in vedere ca, cu totii ne-am dorit sa nu ploua si a fost exact invers…mult prea multa caldura dar e varianta mai accesibila avand in vedere ca pe vreme ploioasa ar fi trebuit sa abandonam tot! La categoria regrete ar fi partea cu politia care ne-a intrerupt…dar daca ma gandesc bine a contribuit si ea la atmosfera de „bronx” creata. La urma urmei e cum m-am simtit, dragostea pentru arta si energia captata…am avut aceste lucruri si nu pot fi decat multumit! ” declara Obie(QAC).

Speram sa fim martori la cat mai multe evenimente organizate de UrbanArt care in curand va deveni organizatie nonguvernamentala, astfel frecventa evenimentelor crescand. Le uram mult succes in continuare.

Pentru a afla mai multe despre UrbanArt Revolution aveti la dispozitie forum: www.urbanart.3xforum.ro , site: www.urbanartrevolution.com si blog: http://www.about-uar.blogspot.com/

Pace pentru UrbanArt si pentru conducerea C.N. „Gh. Vranceanu” !
Pace pentru HoFFa(ASC) cel care a venit cu ideea si a „negociat” cu conducerea.

Ciprian Dumitriu
Elev clasa a IX – a, C.N. „Gh.Vranceanu”

Adauga un comentariu

*