Primaria Bacau, amenintata cu justitia de o organizatie pentru drepturile omului

Asociatia pentru Drepturile Omului-LIDER din Targu Mures a anuntat ca va actiona in judecata Primaria Bacau, daca aceasta nu va da curs cererii formulate in cadrul Campaniei „Banii mei”, privind modul de cheltuire a banului public.

Seful APDO-LIDER, Cornel Briscaru, a aratat ca solicitarea de publicare pe site-urile prefecturilor, consiliilor judetene si consiliilor locale ale municipiilor resedinta de judet, a contractelor incheiate de institutii a fost inaintata, conform Legii 544/2001. „Primaria Bacau nu a raspuns solicitarii APDO LIDER. Aceasta autoritate publica nu ne-a comunicat intentia de a publica pe pagina proprie contractele incheiate utilizand bani publici, ci faptul ca, in conditiile in care am fi interesati, am putea afla cand au loc licitatiile, dat fiind faptul ca anunturile se publica si pe pagina proprie de internet”, a aratat Briscaru.

Acesta a subliniat ca, in conditiile in care Primaria Bacau nu va da curs, la fel ca si alte autoritati publice, solicitarii asociatiei, APDO-LIDER se va adresa instantelor judecatoresti pentru solutionarea cererii inaintate. Mentionam ca acesta este singurul raspuns nefavorabil trimis APDO-LIDER de catre autoritatile administratiei publice locale, de la lansarea Campaniei „Banii mei”. Pana in prezent, din cele 75 de institutii incluse in campanie, s-au conformat sau au raspuns afirmativ prefecturile Bucuresti, Gorj, Cluj-Napoca, Vrancea, Ilfov, consiliile judetene Mures, Valcea, Botosani si Timis.

„Aceste autoritati publice au acceptat parteneriatul propus de APDO LIDER, comunicandu-ne ca vor posta pe paginile proprii de internet toate contractele incheiate din bani publici”, a subliniat Cornel Briscaru.

Campania APDO-LIDER vizeaza 75 de autoritati publice, Prefecturi, Consilii judetene si Consilii locale/Primarii ale municipiilor resedinta de judet din Romania si si-a propus sa arate cetatenilor modul de cheltuire a banului public. Aceasta campanie urmareste publicarea pe paginile proprii de internet ale autoritatilor publice a tuturor contractelor pe care acestea le incheie, de prestari servicii, de lucrari, investitii sau de achizitii publice, pentru eliminarea suspiciunilor cu privire la incheierea acestora. Campania doreste si testarea capacitatii administratiei de a se integra intr-un proiect ce vizeaza un parteneriat public privat, eliminarea indicelui de perceptie al coruptiei si eliminarea suspiciunilor privind utilizarea banilor publici.

Campania „Banii mei” vizeaza prefecturile Mures, Giurgiu, Buzau, Cluj, Gorj, Vrancea, Caras-Severin, Ilfov, Bacau, Alba, Covasna si Bucuresti, consiliile judetene Satu Mare, Dolj, Brasov, Bihor, Gorj, Bacau, Sibiu, Tulcea, Maramures, Suceava, Braila, Covasna, Timis, Prahova, Vaslui, Arad, Hunedoara, Teleorman, Olt, Neamt, Ilfov, Giurgiu, Calarasi, Cluj, Buzau, Alba, Mehedinti, Arges si Mures. APDO-LIDER a mai inclus in campanie consiliile locale si primariile Alba Iulia, Constanta, Braila, Piatra Neamt, Baia Mare, Bacau, Timisoara, Zalau, Valcea, Oradea, Targu Jiu, Targu Mures, Resita, Slatina si Galati.

Adauga un comentariu

*