Le Figaro: Criză politică permanentă la Bucureşti

Consensul politic ce s-a menÅ£inut la BucureÅŸti în numele aderării la Uniunea Europeană a decedat, relatează publicaÅ£ia franceză Le Figaro în ediÅ£ia sa de miercuri. Autorul numeÅŸte conflictul dintre premier ÅŸi preÅŸedinte o „vendetă”.

Declanşat după aderarea la Uniune, conflictul dintre cei doi politicieni a avut deja urmări importante, între care demiterea ministrului de externe şi amânarea alegerilor pentru Parlamentul European, consideră Le Figaro.

„DivergenÅ£ele dintre cei doi oameni politici s-au transformat în ianuarie în conflict deschis, după ce preÅŸedintele român a găsit de cuvinţă să facă public un bilet al primului ministru – păstrat cu grijă timp de mai multe luni – în care acesta îi cerea să intervină în favoarea prietenului său Dinu Patriciu, patronul grupului Rompetrol, acuzat de fraudă ÅŸi evaziune fiscală”.

„Călin Tăriceanu a ripostat dezvăluind un al doilea bilet, de aceeaÅŸi natură, semnat de această dată de Băsescu”. Conform Le Figaro, rezultatul confruntării publice dintre premier ÅŸi preÅŸedinte a fost scăderea popularităţii de care cei doi se bucurau ÅŸi ascensiunea forÅ£elor populiste.

Analizând ce se întâmplă şi în tabăra opoziţiei, Le Figaro consideră că PSD „pierzător la ultimele alegeri şi discreditat de o serie de afaceri de corupţie, nu a putut scăpa, la rândul său, ocazia de a exploata acest climat politic impropriu pentru o reglare de conturi.”

Astfel, PSD a declanşat procedura de destituire a preşedintelui Băsescu, acuzat de „violări repetate” ale constituţiei şi de „deviaţii autoritariste”. Îniţiativa are puţine şanse de reuşită, apreciază Le Figaro, datorită procedurilor legale complicate, însă aceasta a contribuit la apariţia în prim planul scenei politice a unu nou venit.

Gigi Becali, „noul avatar al populismului, căruia îi place să se descrie drept un ‘arhanghel al luminii’ ÅŸi un ‘salvator’, îi urmează în prezent preÅŸedintelui Băsescu în sondajele de popularitate, cu 39% dintre opiniile favorabile”.

Comentând evoluÅ£iile recente de la BucureÅŸti ÅŸi reacÅ£ia oficialilor europeni la acestea, Le Figaro arată că noul guvern „ar trebui să fie, dacă ar fi să-l credem pe primul ministru, ‘mai eficace’ pentru că e ‘de factură europeană’.” ExperÅ£ii se îndoiesc însă de acest lucru, „în principal pentru că D-l Tăriceanu a renunÅ£at la o figură emblematică a luptei anti-corupÅ£ie„ – Monica Macovei.

„Salutată de Comisia Europeană, intansigenţa Monicăi Macovei a incomodat o bună parte a clasei politice româneşti, inclusiv personalităţi apropiate primului ministru”, apreciază Le Figaro.

Publicaţia franceză concluzionează că nici un partid politic nu are interese de a declanşa alegerile anticipate în acest moment, fapt care ameninţă România cu o criză politică permanentă.

Votul din Senat asupra Agenţiei Naţionale de Integritate este văzut ca un prim test poltic asupra voinţei de a continua reformele în justiţie. Le Figaro aminteşte declaraţiile comisarului Franco Frattini, care a avertizat România în luna martie că dacă Parlamentul va adopta un text lipsit de substanţă în privinţa Agenţiei, aceasta va fi sancţionată de către UE.

Amos News

Adauga un comentariu

*