Ucraina: Criza politica de proportii

Decretul semnat luni de presedintele Ucrainei, Viktor Iuscenko, pentru dizolvarea Parlamentului a intrat, marti, in vigoare, dupa ce a fost publicat in Monitorul oficial, anunta Presedintia ucraineana, citata de agentiile internationale de presa.

Premierul prorus, Viktor Ianukovici, a declarat imediat ca Parlamentul trebuie sa-si continue activitatea, in pofida decretului de dizolvare semnat de presedinte. Primul ministru asteapta decizia Curtii Constitutionale care sa repare ceea ce a numit „eroare fatala” a sefului statului.

Intr-un discurs transmis in direct la televiziune, Ianukovici a facut apel la presedinte sa se aseze la masa negocierilor cu majoritatea prorusa pentru a gasi o solutie „in numele viitorului Ucrainei”.

Tot marti, Rusia si-a exprimat „nelinistea” in legatura cu dizolvarea Parlamentului de la Kiev si a cerut gasirea unui „compromis” intre prorusi si prooccidentali, scrie un comunicat al Ministerului rus de Externe, citat de AFP.

Manifestatie contra presedintelui

Intre timp, mii de sustinatori ai premierului Ianukovici au manifestat, marti dimineata in centrul Kievului, impotriva deciziei de dizolvare a Parlamentului.

Grupuri venite din toata tara s-au adunat intr-o piata din apropierea Parlamentului fluturand drapelul Partidului prorus al Regiunilor, al premierului Ianukovici.

140 de corturi au fost asezate in piata din centrul Kievului, manifestantii inspirandu-se dintr-un scenariu bine cunoscut al adversarilor lor, „portocalii”, care in 2004 l-au adus la putere pe Viktor Iuscenko, in urma Revolutiei portocalii.

3 500 de manifestanti si-au petrecut noaptea in centrul Kievului dupa ce s-a anuntat dizolvarea Parlamentului.

Luni seara, presedintele prooccidental Viktor Iuscenko a anuntat ca va dizolva Parlamentul si va organiza alegeri anticipate, dupa luni de conflict deschis cu membrii prorusi ai Guvernului, pe care ii acuza ca au recrutat deputati prooccidentali in mod neconstitutional,

HotNews.ro

Adauga un comentariu

*