Presa în octombrie-decembrie 2006: Ziarişti agresaţi, anchetaţi, hărţuiţi

La finele anului trecut, presa a vorbit de 67 cazuri de jurnaliÅŸti agresaÅ£i, se arată în raportul „TendinÅ£e în reflectarea presei în presă II – Studiu de caz: CorupÅ£ia în presă, octombrie – decembrie 2006”, implementat de Centrul pentru Jurnalism Independent, în parteneriat cu AgenÅ£ia de Monitorizare a Presei ÅŸi Centrul Român pentru Jurnalism de InvestigaÅ£ie. Documentul menÅ£ionează ÅŸi cazurile de jurnaliÅŸti agresaÅ£i sau de îngrădire a exercitării profesiei.

În 58% dintre cazuri, tema a fost identificată în contextul incidentului petrecut între Traian Băsescu şi un ziarist de la Curentul şi al reacţiilor care au urmat: protestul unor organizaţii de media, protestul CRP care a sesizat frecvenţa tot mai intensă a situaţiilor în care gazetarul este ţinta lipsită de apărare a violenţelor de toate tipurile, a căror sursa o reprezinta chiar autorităţile, protestul a zeci de ziarişti în faţa Palatului Cotroceni.Ziua şi Adevărul au acordat cel mai mare spaţiu editorial acestui incident în comparaţie cu celelalte publicaţii.

Articolele de opinie dedicate acestei întâmplări au criticat gestul preşedintelui. Gândul a acordat două editoriale sub semnătura lui Cristian Tudor Popescu care consideră că atitudinea lui Traian Băsescu faţă de presă este una similară unui şef de stat totalitar (Gândul, 14 octombrie , “Urechea şi găoaza”).

Alte editoriale: Gândul, 7 octombrie, “Securitatea – agent electoral”; Cotidianul, 20 octombrie, “Gazetar. Găozar. Găozetar”; Ziua, 10 octombrie, “Schimbarea la faţă a Preşedintelui”; Ziua, 9 octombrie, “Cuirasatul găozarilor lui Băsescu; Jurnalul Naţional, 21 octombrie, “Născut găozar”.

Alte cazuri de jurnalişti agresaţi prezente în paginile publicaţiilor monitorizate:

După discursul lui Dan Voiculescu, preşedintele CRP, Cristian Tudor Popescu, i-a insultat pe ziariştii grupului Intact, numindu-i „slugoi” şi „obedienţi”.Ziaristul băimărean Romeo Roşiianu a susţinut că a fost ameninţat cu moartea şi cu distrugerea sediului ziarului de către preşedintele organizaţiei PSD Vişeul de Sus, în urma unei anchete jurnalistice privind anumite afaceri necurate ale acestuia din urmă.

Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu a agresat verbal ÅŸi fizic un reporter al Realităţii TV ÅŸi a acuzat postul de televiziune de faptul că „spune numai minciuni”.Un om de afaceri sibian anchetat, după ce a avut acces în zona restricÅ£ionată a magistratilor în pauza procesului, l-a ameninÅ£at cu moartea pe un reporter care l-a intrebat în ce calitate a intrat în acea zonă.Reporteri agresaÅ£i fizic la nunta Oanei Zăvoranu ÅŸi a lui Pepe.Jurnalist de la Gândul agresat de către proprietarul unei mine ilegale.Primarul BraÅŸovului, George Scripcaru, deranjat de întrebările incomode ale unei jurnaliste, a anulat conferinÅ£a de presă săptămânală cu ziariÅŸtii: „Asta-i conferinÅ£a de presă a primarului ÅŸi eu spun cine începe ÅŸi cu ce. Åži vă anunÅ£ că anulez conferinÅ£a de presă ÅŸi puteÅ£i pleca!” (Gândul, 22 noiembrie).Un corespondent al unei televiziuni centrale, aflat la Drobeta Turnu Severin, a susÅ£inut că a fost agresat de un poliÅ£ist.

Presa scrisă a relatat despre cazul jurnaliÅŸtilor grupului Gazeta arestaÅ£i ÅŸi anchetaÅ£i pentru „ÅŸantaj calificat în formă continuată” ÅŸi asocierea la un „grup infracÅ£ional organizat”.

Totuşi, Clubul Român de Presă a considerat că arestările nu constituie un atac la libertatea presei şi au făcut public acest lucru prin intermediul unui comunicat de presă, iar diverşi editorialişti au susţinut acest punct de vedere. Distrugerea credibilităţii presei a constituit unul dintre motivele pentru care, au considerat aceştia, astfel de evenimente trebuie anchetate şi sancţionate.

Alte două apariţii ale temei s-au referit la procesul în care conducerea publicaţiei Ziua de Iaşi a fost acuzată de şantaj de către nişte oameni de afaceri care au făcut subiectul unor anchete ale ziarului şi a jurnalistului care ar putea fi anchetat de procurori pentru că a vrut să testeze vigilenţa celor care păzesc Palatul Administrativ din Suceava (testul a constat în încercarea de a plasa în clădire un pachet ce semăna cu o bombă).

ÃŽn perioada octombrie – decembrie 2006 au fost mediatizate mai ales situaÅ£iile de acces îngrădit al ziariÅŸtilor – unul dintre cameramanii televiziunii publice a fost dat afară de personalul de pază din sala Camerei DeputaÅ£ilor în care se Å£in ÅŸedinÅ£ele în plen, la cererea vicepreÅŸedintelui Camerei, deputatul PRM Lucian BolcaÅŸ (Adevărul, 30 noiembrie); alt reporter a fost dat afară de la conferinÅ£a de presă a echipei Real Madrid după ce a facut poze în ciuda interdicÅ£iilor exprese.

S-a mai relatat despre atitudinea ostilă a preşedintelui Traian Băsescu faţă de jurnaliştii prezenţi la şedinţa Consiliului Suprem al Magistraturii şi despre blocarea accesului presei în incinta Facultăţii de Litere din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai. Tema referitoare la jurnaliştii răpiţi (14 apariţii) a fost prezentă în subsidiarul unor articole care au relatat despre dosarele întocmite lui Omar Hassam şi Mohamad Munaf în procesul ziariştilor răpiţi în Irak în 2005, despre faptul că cei trei s-au constituit în parţi civile şi au cerut daune şi despre martorii audiaţi.

Amos News

Adauga un comentariu

*