ANRE ar putea refuza cererea Electrica de a importa energie prin Moldova

Autoritatea de reglementare în energie ar putea refuza cererea Electrica pentru import de electricitate prin Moldova, din cauză că o parte dintre consumatori casnici şi industriali din Galaţi şi Dobrogea riscă să rămână foarte des fără curent, au declarat, pentru NewsIn, oficiali ai autorităţii.

„Sigur că energia luată din sau prin Republica Moldova ar fi mai ieftină, dar noi trebuie să fim atenÅ£i la îndeplinirea condiÅ£iilor de siguranţă în alimentarea cu electricitate”, au spus sursele citate.

Potrivit acestora, la nivelul Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) s-a constituit un grup de lucru care analizează posibilitatea ca Electrica să importe energie prin Republica Moldova, dar la o primă vedere condiţiile de siguranţă în alimentarea cu electricitate nu sunt îndeplinite.

Pentru ca Electrica să importe energie din Moldova, trebuie ca o mare parte din România să se separe energetic într-o aÅŸa-numită „insulă” ÅŸi asta pentru că Moldova nu este conectată la UCTE, aÅŸa cum este România, au explicat oficialii ANRE. AceÅŸtia au adăugat că în această „insulă” ar putea avea loc foarte des întreruperi în alimentarea cu electricitate pentru că standardele de calitate a furnizării sunt foarte diferite între România, membă a UCTE – Uniunea pentru Coordonarea Transportului de Electricitate, ÅŸi Republica Moldova.

„Grupul de lucru va trebui să investigheze toate problemele, iar Electrica să răspundă la toate întrebările acestuia. Compania a solicitat deja două excepÅ£ii de la reglementările în vigoare ÅŸi, dacă le-am accepta, am putea provoca probleme prin crearea unor precedente periculoase”, au mai arătat responsabilii ANRE.

La rândul său, directorul general al Transelectrica, Stelian Gal, a declarat, agenţiei NewsIn, că Electrica nu importă, în prezent, electricitate nici din Ucraina şi nici din Transnistria (prin Republica Moldova). Potrivit presei centrale, directorul general al Electrica, Nicolae Coroiu, declara, săptămâna trecută, că are două contracte de achiziţie energie din Ucraina şi Transnistria, care ar trebui să acopere deficitul companiei de la 1 aprilie.

Gal a mai spus că Electrica nu a solicitat Transelectrica să-i aducă energie din Ucraina, dar, în schimb, a făcut o cerere de acest fel pentru achiziţia de electricitate din Transnistria. Acesta a adăugat, totodată, că, în general vorbind, importul de energie prin Republica Moldova nu se va face decât după găsirea unei soluţii de stingere a datoriilor acestei ţări faţă de România.

Directorul general al transportatorului de electricitate a mai arătat că dacă ar fi acceptată cererea Electrica de a cumpăra electricitate „în insulă” prin Republica Moldova ar fi afectate judeÅ£ul GalaÅ£i ÅŸi regiunea Dobrogea. Acesta a adăugat că Transelectrica a trimis ANRE un contract – cadru pentru funcÅ£ionare în insulă, dar autoritatea nu l-a avizat.

Electrica anunţa, săptămâna trecută, că şi-a asigurat necesarul de energie electrică pentru a acoperi cererea de electricitate după data de 1 aprilie, prin achiziţii de pe bursă şi din import.

Tot săptămâna trecută, ministrul economiei, Varujan Vosganian, spunea că România nu mai poate importa electricitate din Republica Moldova, după ce el însuşi a dat dispoziţie companiei Transelectrica să oprească intrările de energie din această ţară până când Moldova nu-şi va achita datoria de circa 30 de milioane de dolari.

De altfel, la începutul lunii martie, ministrul economiei anunţa că Electrica a notificat, la recomandarea Ministerului Economiei şi Comerţului (MEC), consumatorilor săi eligibili că, de la 1 aprilie, există posibilitatea de a furniza mai puţină energie.

La 1 aprilie, a expirat valabilitatea ordinului, prin care Vosganian a prelumgit cu trei luni perioada în care Electrica putea cumpăra energie direct de la producătorii de stat.

NewsIn

Adauga un comentariu

*