Agramatul Corodeanu se vrea lider sindical

Dupa ce si-a umilit fostul invatator si fostii profesori de limba si literatura romana din gimnaziu si liceu, dovedind grave lacune de cunostinte gramaticale si de logica elementara a comunicarii, consilierul local Gabi Corodeanu a reusit „performanta” de a-si umili si fostii formatori de la Facultatea de Educatie Fizica si Sport, printr-o prestatie mai mult decat jenanta, ca fotbalist de ocazie, cu prilejul „amicalului” FCM Bacau – Echipa Colegiului „Henri Coanda”. Atunci, in acel meci de pomina, intrand la un moment dat in echipa liceului unde este, de cateva luni, profesor suplinitor, Gabi Corodeanu si-a dat cu stangu-n dreptu’, ratand consecutiv patru stopuri, sarind totdeauna la cap contratimp si iesind schiopatand de pe teren, dupa o autoaccidentare, la sfaturile disperate ale elevilor sai, aflati pe margine: „Dom’ profesor, cere-te afara, ca ne faci de ras!”.

Pe usa din dos

Considerand ca toate aceste contraperformante, gramaticale si sportive, i-au imbogatit substantial CV-ul, Gabi Corodeanu si-a propus sa avanseze si sa devina lider. Deocamdata, doar lider sindical. Dar, cum intr-un climat democratic, liderii sunt alesi prin vot, Gabi Corodeanu a ales o cale mult mai lesnicioasa de a accede intr-un asemenea fotoliu. S-a gandit sa infiinteze un sindicat. Un sindicat al cadrelor didactice, in randurile carora pasise (putin cam fraudulos) la inceputul acestui an scolar. Asa ca i-a sugerat primarului Romeo Stavarache, al carui apropiat este, sa-l cheme si pe dansul la intalnirile cu directorii unitatilor scolare din municipiul Bacau. Nu ca sa afle (cum ati putea crede) cu ce probleme se confrunta scoala, directorii sau cadrele didactice, ci pentru a le vorbi despre planurile lui marete de infiintare a unui nou sindicat al slujitorilor scolii, un sindicat foarte activ si foarte eficient.

Mincinos dovedit

Urmatorul pas a fost acela de a se autoinvita la unitatile scolare, ca sa-si faca loby pentru noul sau sindicat, aflat, deocamdata, numai pe hartie. Ultima isprava de acest fel s-a derulat vinerea trecuta, la o sedinta a consiliului profesoral de la Scoala de Arte si Meserii din cartierul Serbanesti. Cadrele didactice au fost uimite sa-l auda pe Gabi Corodeanu denigrand Sindicatul Liber din Invatamant Bacau-S.L.I., pe considerentul ca „a lasat-o moale”, ca pactizeaza cu Ministerul si cu guvernantii si ca solicita o cotizatie de 0,50%, in timp ce el, Corodeanu, va face, va drege, va rasturna muntii si se va multumi, pentru „sindicatul sau”, cu o cotizatie de numai 0,25%. Cand un profesor l-a intrebat cum va reusi sa impuna el, la nivel national, o formatie sindicala abia infiintata, Corodeanu a declarat ca are „un lider puternic, la Iasi, unde va fi afiliat imediat noul sindicat din Bacau”. Singurul lider puternic, din Iasi, al unui sindicat din invatamant, este binecunoscutul George Isvoranu, liderul Federatiei Sindicale „Spiru Haret”, dar acesta a declarat, telefonic, ca nu-l cunoaste pe Gabi Corodeanu: „Nu m-a contactat pana acum nimeni din judetul Bacau ca sa-mi propuna afilierea unei noi organizatii sindicale a cadrelor didactice”. Mai mult, George Isvoranu a precizat ca se afla in acel moment la Ministerul Educatiei si Cercetarii, impreuna cu liderul S.L.I. Bacau, Gheorghe Manole Chiriac, unde, la Comisia Tehnica, continuau dezbaterile pe marginea proiectului Legii invatamantului preuniversitar.

Promisiuni ca in politica

Cele cateva cadre didactice de la Scoala de Arte si Meserii, contactate de noi, ne-au spus ca Gabi Corodeanu n-a prea stiut sa raspunda cum va reusi, cu o cotizatie de numai 0,25 la suta, sa le acorde membrilor „sindicatului sau” ajutoare de boala sau de deces, sau ajutoare pentru cei sinistrati, asa cum face S.L.I. Bacau, si nici cum va reusi sa se bata pentru drepturile cadrelor didactice la nivel national, atata vreme cat la negocierile cu Guvernul si cu Ministerul Educatiei si Cercetarii nu pot participa decat federatiile sindicale reprezentative ale lucratorilor din invatamant.

Nu-l crede nimeni

Cei doi directori ai S.A.M. din cartierul Serbanesti au confirmat cele spuse de cadrele didactice. „A venit la mine in birou, mi-a prezentat un proiect de statut si cateva adeziuni, rugandu-ma sa-l prezint cadrelor didactice, ca sa-si poata face cunoscut proiectul de infiintare al unui nou sindicat, ne-a declarat directorul Costica Vieru. Asta am si facut, pentru ca eu n-am putut sta prea mult la sedinta, deoarece aveam inspectie in scoala. Tot ce stiu este ca are si un sediu, la Scoala „George Bacovia”, de pe strada Carpati. Cel putin asa mi-a spus. Am vorbit dupa aceea cu colegii mei. Nici unul nu-i dispus sa adere la un nou sindicat. La noi in scoala, toate cele 53 de cadre didactice sunt membre ale S.L.I. Bacau. Si, pe urma, noi suntem adeptii ideii ca unirea face puterea si ca doua-trei federatii sindicale puternice pot face mult mai multe pentru slujitorii scolii decat o suta de sindicate slabe, cu cateva zeci de membri”. La randul ei, directorul adjunct Antoaneta Luttinger ne-a spus ca l-a intrebat ce si-a propus sa faca el concret pentru cadrele didactice si ca a primit un raspuns foarte evaziv. „Mi-am dat seama imdediat ca nu prea cunoaste problemele cu care ne confruntam noi zilnic, in scoala, si nici nu are conturata o strategie de actiune, macar pe termen scurt”, a declarat Antoaneta Luttinger. Asadar, un nou esec pentru consilierul Gabi Corodeanu. Dar … perseverare, diabolicum. S-ar putea ca visul cu scaunul de lider sindical sa-i mai chinuie multe nopti de-acum incolo, determinandu-l sa alerge ziua din scoala in scoala, poate-poate va momi pe cineva sa adere la „sindicatul sau”. Numai ca nu-i deloc usor sa pacalesti cadrele didactice.

Un lider de nota 5 si-un pic

Manole Chiriac, lider sindical S.L.I. Bacau: „Exista o lege a sindicatelor din 2003 care specifica modul cum se infiinteaza un sindicat. Conform legii, numarul minim de membri pentru a infiinta un sindicat este de 15”. „Tentative de a infiinta sindicate de invatamant-fantome – create doar sa creeze o stare de incertitudine in sfera sindicala – au mai existat de dupa ’90 incoace. Fiecare are dreptul sa infiinteze sau sa intre intr-o structura sindicala, dar am semne de intrebare despre cum s-a infiintat acest sindicat. Cine crede ca un sindicat trebuie sa fie ancorat la o formatiune politica, se insala. Mai am semne de intrebare si despre statutul legal de cadru didactic al consilierului Corodeanu. Se aude ca a intrat pe usa din dos la Colegiul „Henri Coanda” unde este profesor. Am inteles ca la concursul de titularizare din vara a luat nota 5,20, iar la „Coanda” a ajuns „mascat” cu aceasta nota. In aceste conditii, cum crede ca poate conduce o asa structura? Cat despre afirmatiile pe care le-ar fi facut la adresa S.L.I., cred ca numarul de 180 de mii de membri isi spune cuvantul despre seriozitatea acestei structuri sindicale, la fel si sutele de procese care sunt pe rol care solicita un volum mare de munca din partea noastra”.

Al. STOLIAN

Comentarii

  1. “Dom’ profesor, cere-te afara, ca ne faci de ras!” hahaha ce-am mai ras tare profu asta, arde talentele din el ce sa faci , din partea mea ii urez la corodeanu asta un sincer „stati linistiti la locurile voastre!!!

Adauga un comentariu

*