IAR 330 PUMA NAVAL, testat pe fregate

ÃŽn perioada 27 martie – 6 aprilie a.c., noul elicopter intrat în dotarea ForÅ£elor Navale Române, IAR 330 PUMA NAVAL, construit la IAR BraÅŸov, este testat pe fregatele „Regina Maria“ ÅŸi „Regele Ferdinand“, pentru a putea fi omologat în vederea îndeplinirii misiunilor de căutare-salvare, evacuare persoane ÅŸi supraveghere pe mare, se arată într-un comunicat al ForÅ£elor Navale, transmite corespondentul AMOS News.

Procedura de omologare cuprinde executarea de zboruri la joasă înălţime deasupra mării, apuntare pe fregatele „Regina Maria“ şi „Regele Ferdinand“ aflate atât în marş sau în staţionare, plierea palelor şi introducerea elicopterului în hangar.

După teste şi omologare, Statul Major al Forţelor Navale va organiza un program intensiv de pregătire a piloţilor maritimi, pentru efectuarea misiunilor de siguranţă pe puntea fregatelor.

Sursa citată precizează că principalele modernizări aduse elicopterului IAR 330 PUMA NAVAL sunt instalarea unui harpon de apuntare, pale pliabile, scaune pentru piloţi anticrash, sisteme moderne de supravieţuire, sistem de avionică modernă care permite gestionarea misiunilor de rutină de către calculator, troliu electric foarte performant, care se află în dotarea tuturor elicopterelor care execută misiuni deasupra mării, dispozitiv electrono-optic, far de căutare, aparatură de goniometrare pentru aflarea poziţiei navei.

Cu aceste modernizări, elicopterul este capabil să execute misiuni de căutare-salvare, transport personal, aprovizionarea navelor şi este în măsură să apunteze pe fregate.

Adauga un comentariu

*