Presedintele ATOP Bacau in comisia de negociere cu MAI

Intre 5 si 7 martie, la Sinaia a avut loc o intalnire cu sefii ATOP din intreaga tara. Printre cei 31 de reprezentanti s-a aflat si presedintele ATOP Bacau, consilierul judetean Ionel Floroiu.

„Ne-am adunat la Sinaia pentru a discuta propunerile de modificare a Legii 218/2002, privind organizarea si functionarea Politiei Romane si a HG 78/2002 – Regulamentul de functionare a autoritatii de ordine publica. De remarcat ca 70 la suta din propunerile facute de cei care au reprezentat Bacaul au fost aprobate de grupul de lucru”, spune Ionel Floroiu. Care a fost cea mai importanta propunere? „Eu personal am propus ca noua lege sa prevada ca 5 la suta din bugetul consolidat al Consiliului Judetean sa revina ATOP pentru o mai buna implementare a proiectelor in ceea ce priveste relatia cetatean-politist, propunere aprobata de toti cei prezenti. A fost alcatuita o comisie din cinci membri, pentru ca nu toti 31 puteam disctua si negocia cu reprezentantii MAI. Din acea comisie fac parte si eu”.

Buget consistent

Propunerile facute de Ionel Floroiu, presedintele Autoritatii Teritoriale de Ordine Publica Bacau, au avut in vedere reforma institutiei in vederea desfasurarii unei activitati performante si reprezentative in peisajul institutiilor de administratie publica. Bugetul ATOP sa fie stabilit la cinci la suta din bugetul consolidat al CJ. Pentru exercitarea atributiilor cu caracter permanent, ATOP va avea structura organizatorica, stat de functii, numar personal si regulament de organizare si functionare ce se va aproba prin hotarare a Consiliului Judetean. Personalul angajat va fi format din functionari publici si personal contractual salarizat conform legii. ATOP emite hotarari cu caractere obligatoriu in exercitarea atributiilor sale, in acest sens propunandu-se solutia modificarii art. 17 prin eliminarea textului „organism cu rol consultativ”, iar art. 19, al.3, textul modificandu-se in sensul „in exercitarea atributiilor sale autoritatea de ordine publica emite hotarari”. S-a propus ca finatarea acestei institutii, care va fi una cu personaliate juridica, sa se faca si de catre MAI, avand in vedere ca atributiile acestei institutii vizeaza eficientizarea serviciului politienesc. Componenta ATOP se mentine la numarul de 13 membri prim modificarea textului in sensul ca seful Gardienilor Publici va fi inlocuit de comandantul Inspectoratului Judetean de Jandarmi.

Mandat clar

Reprezentantii comunitatii, in numar de trei, din cadrul ATOP, vor fi alesi de ceilalti membri in urma unui proces electiv a carui regulament va fi stabilit in cadrul institutiei. Plenul ATOP trebuie sa se intruneasca lunar. Mandatul presedintelui si membrilor ATOP inceteaza in caz de pierdere a calitatii de consilier, respectiv a functiei membrului, demisie, revocare din functie, imposibilitatea de a indeplini atributiile mai mult de 90 zile nemotivate, lipsa nemotivata la trei sedinte ordinare consecutiv. „Imi pare rau ca trebuie s-o spun, dar de fiecare data cand am facut propuneri, conducerea Politiei Romane ne-a tratat cu mult dispret, nu ne-a bagat in seama si ne-a trimis raspunsuri ciudate”, motiveaza Ionel Floroiu, presedintele ATOP Bacau propunerile facute in cadrul Grupului de lucru de la Sinaia.
Adrian GHIOANE

Adauga un comentariu

*