Cioroianu solicită Comisiei şi Consiliului UE restituirea medaliei Andreei Răducan

Europarlamentarii români Adrian Cioroianu şi Alexandru Ioan Morţun au depus la Directoratul General al Parlamentului European o declaraţie scrisă prin care solicită restituirea medaliei de aur primită de Andreea Răducan la Olimpiada de la Sidney.

În declaraţie se solicită Comisiei şi Consiliului Uniunii Europene să ia act de cazul gimnastei române, care a câştigat o medalie de aur la individual compus la Olimpiada din 2000 de la Sidney, dar care i-a fost retrasă în urma verdictului de dopaj, se arată într-un comunicat ALDE remis miercuri agenţiei NewsIn de grupul liberal-democraţilor din Parlamentul European (ALDE).

Adrian Cioroianu este vicepreşedinte ALDE, iar Alexandru Ioan Morţun este vicepreşedinte al Comisiei PE pentru mediu, sănătate publică şi siguranţă alimentară.

Cei doi eurodeputaÅ£i liberali vor ca instituÅ£iile europene să susÅ£ină orice iniÅ£iative menite să restituie Andreei Răducan medalia de aur, pe care a câştigat-o de facto în 2000. Ei califică acest gest drept „un act de pură justiÅ£ie”.

Fostul gimnast Marius Urzică a iniţiat, alături de alte nume cunoscute din sportul românesc, o campanie prin care solicită înapoierea medaliei Andreei Răducan. Sportiva a fost privată de medalia de aur obţinută la individual compus, la JO de la Sydney 2000, pentru că a folosit o tabletă de Nurofen.

„Sunt ÅŸanse mari ca Andreea să îşi recapete medalia, mai ales că pseudoefedrina a fost scoasă între timp de pe lista substanÅ£elor interzise. S-ar face un act de justiÅ£ie, pentru că eu ÅŸtiu foarte bine câtă muncă se află în spatele unui titlu olimpic”, a declarat Marius Urzică.

Adauga un comentariu

*