Băsescu a cerut Guvernului să anuleze contractul lui Umbrarescu si Casuneanu

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri, că a solicitat Executivului să anuleze contractul pentru autostrada Bucureşti-Ploieşti, ca răspuns la observaţiile ministrului delegat, Cristian David, potrivit căruia controlul asupra licitaţiei ar fi dezvăluit nereguli.

„Solicitarea mea a fost ca, în cazul în care există nereguli, acest contract să fie anulat”, a spus Băsescu, explicând că acest lucru este posibil, de vreme ce contractul nu a intrat încă în derulare. PreÅŸedintele a spus că i-a atras atenÅ£ia lui David să controleze „dacă nu deranjează foarte mult” ÅŸi contractele Hidroelectrica, nu numai Rovinari ÅŸi Turceni.

Miza controlului în ceea ce priveşte autostrada Bucureşti-Ploieşti este una politică. Autoritatea de control a Guvernului a început o acţiune de verificare privind procedura de derulare a licitaţiei pentru executarea lucrărilor la tronsonul Bucureşti-Ploieşti, câştigată de firmele Euroconstruct, Spedition UMB, PA&CO International şi Comaxa, imediat după ce premierul a declarat că agenţii economici care au câştigat licitaţia fac parte din grupul de interese din jurul preşedintelui. Acuzele lui Tăriceanu au venit ca replică la dezvăluirile preşedintelui legate de bileţelul trimis de premier preşedintelui pe subiectul anchetei justiţiei asupra Rompetrol, societatea liberalului Dinu Patriciu.

Ministrul transporturilor Radu Berceanu a afirmat recent că verificarea care va fi făcută de Autoritatea de Control a Guvernului la licitaÅ£ia câştigată de Euroconstruct are o tentă de răbunare politică, acesta fiind o temă dată de ÅŸeful de partid ministrului delegat liberalul David. Tăriceanu ÅŸi David au afirmat apoi că verificările nu au început ca urmare a solicitării sau a declaraÅ£iilor premierului referitoare la câştigarea licitaÅ£iei de către firma Euroconstruct, ci că afirmaÅ£iile ÅŸefului Executivului au „coincis” cu verificări ale ACG, în urma altor sesizări. „Lucrurile au coincis, pentru că aveam mai multe sesizări privind caietele de sarcini, eram deja în faza unor verificări prealabile”, a declarat David.

Tăriceanu a declarat, în replică la acuzaÅ£iile preÅŸedintelui Traian Băsescu referitoare la grupurile de interese din jurul Guvernului, că, în urma unor declaraÅ£ii publice ale ÅŸefului statului, caietul de sarcini a fost modificat astfel încât firma de construcÅ£ii a patronilor de la Golden Blitz – Euroconstruct – să câştige licitaÅ£ia. Argumentul a fost discursul ÅŸefului statului din ziua în care a fost învestit ministrul transporturilor, Radu Berceanu, al cărui conÅ£inut, consideră premierul, a dat startul pentru o nouă rundă de atribuire a contractelor patronilor de la Golden Blitz, consideraÅ£i a fi membri ai camarilei preÅŸedintelui.

„Va trebui să găsiÅ£i formula să consolidaÅ£i agenÅ£ii economici români, constructori în mod deosebit, să îi invitaÅ£i să se asocieze în aÅŸa fel încât, prin cifra de afaceri pe care au realizat-o anul trecut, anul acesta să intre în competiÅ£ia pe care, până acum, s-au obiÅŸnuit s-o câştige firme străine”, a citat premierul fraza incriminatoare din discursul preÅŸedintelui. Premierul a spus că, în urma acestui discurs, a fost modificat caietul de sarcini ÅŸi a câştigat firma de construcÅ£ii a patronilor de la Golden Blitz – Euroconstruct.

Adauga un comentariu

*