Salariaţii acuză haosul din administraţia CEC

„Salariatii CEC au ajuns la limita rabdarii din cauza abuzurilor comise de administratie. Membrii Federatiei Sindicatelor Libere a Salariatilor CEC din Romania s-au intrunit, luni, in Conferinta Nationala pentru a lua in discutie relatiile din ce in ce mai tensionate care exista intre lucratorii din CEC si administratia acestei institutii”, se arată într-un comunicat remis AMOS News.

„Salariatii din CEC considera ca administratia da dovada de incompetenta in ce priveste organizarea muncii si administrarea afacerilor, concomitent cu abordarea unui comportament de tip dictatorial in relatia cu angajatii si sindicatele.

Printre cele mai grave abuzuri comise de administratie se numara refuzul de a recunoaste miile de ore suplimentare prestate de salariati si, in consecinta, refuzul de a plati aceste ore asa cum prevede legislatia muncii.

De asemenea, reprezentantii adiministratiei isi permit sa modifice unilateral normele de lucru, au o atitudine ostila fata de salariati si organizatiile sindicale si refuza sa tina cont de federatie in calitatea sa de partener de dialog social.

Lipsa de respect fata de salariati si reprezentantii legali ai acestora incepe de la refuzul de a discuta si de a face functional un banal comitet de sanatate si securitate in munca si ajunge pana la ignorarea federatiei in probleme grave cum ar fi consultarea pe marginea bugetului de venituri si cheltuieli pe anul 2007 si politica salariala pe anul curent.

Avand in vedere starea de tensiune generata exclusiv de comportamentul administratiei, FSLS CEC a decis sa depuna plangeri in instanta in termen de maxim o saptamana impotriva institutiei si a fiecarei persoane din conducere care si-a permis sa incalce contractul colectiv de munca.

Concomitent cu aceste demersuri, sindicalistii din CEC vor trimite adrese catre Primul Ministru si Ministrul Finantelor Publice, considerand ca sunt singurele institutii – in calitatea lor de unic actionar al Casei de Economii si Consemnatiuni – capabile sa faca ordine in CEC si sa le impuna actualilor administratori sa respecte legea.

Conferinta Nationala a Federatiei Sindicatelor Libere a Salariatilor CEC din Romania cere tuturor membrilor de sindicat sa refuze sa mai faca ore suplimentare daca acestea nu sunt recunoscute in prealabil si platite in conformitate cu prevederile Codului Muncii, ale Contractului Colectiv de Munca la nivel National si ale Contractului Colectiv la nivel de unitate”, se arată în comunicat.

Blocul National Sindical, in calitate de reprezentant al FSLS CEC, va acorda toata asistenta juridica necesara pentru ca plangerile impotriva celor care au comis abuzuri sa fie inaintate instantelor cat mai repede cu putinta.

“Cei mai multi dintre salariatii din CEC lucreaza de multi ani aici si au tolerat situatia pentru ca sunt atasati de CEC. In opinia noastra, deciziile manageriale luate nu se reflecta intr-o imbunatatire a functionarii institutiei si nici in imbunatatirea salarizarii si a conditiilor de munca. Faptul ca angajatii fac mii de ore suplimentare, fara ca acestea sa le fie recunoscute, numai ca sa remedieze deficientele de functionare, ne da dreptul sa ne intrebam ce fel de modernizari s-au facut.

Premierul si Ministrul Finantelor trebuie sa faca ordine de urgenta in acest haos. Avand in vedere ca este in derulare contractul colectiv de munca pe 2006-2007, nu ne ramane decat sa-i actionam in instanta pe cei vinovati de incalcarea legilor”, a declarat presedintele BNS, Dumitru Costin.

Adauga un comentariu

*