Voronin vorbeste de 10 milioane de „minoritari moldoveni” in Romania

Preşedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, a declarat într-un interviu publicat sâmbătă pe site-ul agenţiei Moldpres că moldovenii din România nu au libertatea de a se declara de etnie moldovenească din simplul motiv că aceasta nu este menţionată în legislaţie, alături de celelalte etnii.

„ÃŽn România, din păcate, lista etniilor permise (…) este strict limitată, toate minorităţile naÅ£ionale posibile sunt enumerate în legislaÅ£ie. Moldovenii printre acestea nu figurează. Åži aceasta, din câte înÅ£eleg eu, este astăzi principalul obstacol pentru legalizarea moldovenilor ÅŸi a culturii lor în România”, a declarat ÅŸeful statului de la ChiÅŸinău, adăugând că este o problemă care priveÅŸte „circa zece milioane de persoane care locuiesc în Moldova românească”.

Voronin consideră că este dreptul moldovenilor să îşi numească limba aşa cum doresc.

Voronin a spus că moldovenii din România speră că, după aderarea la Uniunea Europeană, „problema identităţii etnice va deveni o problemă ce va Å£ine de exprimarea voinÅ£ei cetăţenilor ÅŸi nu de o politică impusă de sus”.

Voronin a anunţat înfiinţarea unei case de cultură moldoveneşti la Iaşi sau în alt oraş din vechea Moldovă.

Pe de altă parte, moldovenii din România au propus şi Voronin a acceptat ca autorităţile de la Chişinău să examineze facilitarea acordării cetăţeniei moldoveneşti membrilor comunităţii, pentru a-i atrage să se întoarcă în ţara de origine, dar şi pentru a le oferi un argument juridic în apărarea identităţii lor.

Nu este pentru prima oară când Voronin critică, mai mult sau puÅ£in voalat, România. La sfârÅŸitul lunii octombrie a anului trecut, el declara: „Cineva doreÅŸte să ne urce în trenul lor, să ne ducă în Europa, să ne impună cu de-a sila denumirea limbii noastre materne, să ne spună că istoria noastră nu-i a noastră, ci-i cu totul alta”, a spus preÅŸedintele Republicii Moldova, făcând aluzie clară la România.
Sursa: NewsIn

Comentarii

  1. Voronin este tampit?Nu vede ce cozi sunt la ambasada Romaniei pentru obtinerea vizei pt.Romania?Cine ar vrea sa se intoarca in Republica Moldova (pamant romanesc) rusificata?in Onesti sunt o multime de moldoveni care isi duc copii la scoala si nu au pretentii de nici un fel!Ce le ofera Voronin?Nici un viitor!Acelasi pe care ni la oferit Ceausescu!Sa aiba soarta lui!

Adauga un comentariu

*